Jedinou registrovanou hipoterapii v Ústeckém kraji najdete v Děčíně

31. květen 2016

Hipoterapie, nebo taky léčba pomocí koně, má blahodárné účinky. Jediné registrované středisko v Ústeckém kraji najdete v Děčíně. V areálu Libverdy mohou jezdit děti i dospělí a o zdraví pacientů zde pečuje tým vyškolených odborníků.

Zvířata jsou už několik let běžnou součástí určitých druhů léčby a při léčbě pomáhají i koně, při takzvané hiporehabilitaci. V Děčíně v areálu Libverdy najdete jediné akreditované středisko v Ústeckém kraji, které zde funguje jeden rok.

„Hipoterapii jako takovou jsme kdysi nabízeli, když jsme ji provozovali ve spolupráci s Libverdou na jejích koních. Ta hipoterapie skončila a před rokem jsme tuto činnost obnovili ‒ nechali jsme vyškolit zaměstnance a pořídili jsme si vlastní koně,“ popisuje jednatel děčínské hiporehabilitace Ladislav Toncar.

Při hipoterapii se o pacienta stará odborný tým složený s fyzioterapeuta a vodiče koní. O koně se v Děčíně stará Lenka Toncarová.

„V současné době máme čtyři koně ‒ využíváme dva a dva jsou v přípravě. Jeden se bude používat na psychoterapii a doufáme, že druhého koníka úspěšně začleníme do našeho stádečka pro hiporehabilitace a budeme ho využívat i pro dětičky,“ vysvětluje Toncarová.

Pohyb koně má blahodárné účinky

Hipoterapie v Děčíně

Při hipoterapii využívá pacient pohybu hřbetu koně v kroku. Pohyb he střídavý, rytmický a opakuje se. To má blahodárné účinky na aktivaci centrální nervové soustavy pacienta. V jakých případech může hipoterapie pomoci?

„Většinou to jsou lidi, kteří mají problémy s neurologickým postižením centrálního nervového systému ‒ třeba po mrtvicích. Mohou to být klienti, kteří mají problém s inkontinencí, nebo uvedu příklad sterility, kdy třeba ženy nejsou schopny normálním způsobem otěhotnět. Hipoterapií se dají řešit i problémy s kyčelními klouby po úrazech, po autonehodách,“ popisuje fyzioterapeutka Lenka Konigová.

Kůň vhodný pro hiporehabilitaci musí splňovat mnoho předpokladů a jeho výcvik je náročný jak časově tak finančně. Důležitou součástí je samotná povaha koně. Kůň musí mít rád lidi, musí být mírnější a bystrý ale nesmí být lekavý. Druhou důležitou stránkou je samotný fyzický vzhled koně podle Lenky Toncarové každému pacientovi vyhovuje jinak stavěný kůň.

„Každý pacient potřebuje trošku malinko jiný chod. Takže tím pádem my se snažíme obsáhnout širokou nabídku koní, to znamená, že jeden musí být široký a nízký, druhý zase vyšší. Samozřejmě i šířka hřbetu nám napoví, jakého pacienta s jakou diagnózou na hřbet posadit,“ uzavírá Lena Toncarová.

Spustit audio