Žalobce navrhl zpřísnění trestu pro lobbistu Dalíka v kauze Pandur

Zpřísnění původního trestu na osm let vězení a zvýšení peněžitého trestu na téměř 22 milionů korun požaduje náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Adam Bašný pro lobbistu Marka Dalíka. Uvedl to dnes při před pražským vrchním soudem, který projednává odvolání v kauze korupce při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Marek Dalík u soudu

Lobbista Marek Dalík u soudu | Zdroj: ČTK

Marek Dalík dostal v únoru kvůli korupci nepravomocný trest pět let vězení a pokutu pět milionů korun. Lobbista se proti tomu odvolal, stejně jako státní zástupce.

Kauzou se dnes proto zabývá Vrchní soud v Praze, který chtěl nejdřív dovyslechnout obžalovaného Dalíka. Ten to ale po poradě s právníky odmítl, prý už ke kauze Pandur řekl všechno.

Podle žalobce Bašného se jednání Dalíka podařilo bezpečně prokázat. Zastává ale názor, že se pokusil o podvod. Soud případ vyhodnotil jako pomoc k trestnému činu přijetí úplatku. Zpřísnění trestu Bašný zdůvodnil mimo jiné závažností jednání, které podle něj měl Dalík promyšlené.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele, firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Soud dnes také vyslýchal bývalého premiéra Mirka Topolánka. Ten v roli svědka stejně jako v minulosti popřel, že by Dalík požádal rakouského výrobce pandurů o půlmiliardový pro někoho z tehdejší vlády.

„Byla to koaliční vláda, ODS v ní měla menšinu. Představu, že by jeden ministr nebo náměstek nebo premiér mohl jednání vlády ovlivnit, já absolutně vylučuji,“ uvedl Topolánek před soudem.

Ve své výpovědi také opakovaně vyzdvihoval Dalíkovu práci. Prohlásil mimo jiné, že vyhrál ODS volby. "Byl velmi cenný," dodal bývalý premiér a předseda strany.

O úplatek za pokračování v nákupu pandurů si Marek Dalík podle obžaloby řekl v roce 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Policisté začali vyšetřovat Dalíka na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Lobbista v minulosti u soudu vinu popřel, jeho advokáti podle očekávání požadují zrušení rozsudku.

Kauza Marek Dalík a pandury | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme