Svatováclavská koruna a další klenoty už jsou opět uložené v Chrámu sv. Víta

Korunovační klenoty jsou od dnešního večera opět uložené v Korunní komoře v Chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Klenoty byly po dva týdny vystavené u příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV., za tu dobu je na pražském hradě vidělo přes 40 tisíc lidí. Před uložením ještě prošly odbornou prohlídkou památkářů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klíčníci vyzvedli korunovační klenoty z katedrály sv. Víta

Klíčníci vyzvedli korunovační klenoty z katedrály sv. Víta | Foto: Filip Jandourek

Kvůli ceremoniálu bylo uzavřené druhé nádvoří Pražského hradu, což překvapilo některé turisty, celkově se však uložení klenotů odehrálo celkem hladce.

„Odemkla se Korunní komora, vešlo do ní všech sedm klíčníků plus čtyři pracovníci Pražského hradu, kteří nesli přímo ty klenoty, malou chvíli se tam něco po osmé hodině tak na pět, šest minut zdrželi a potom zase vyšli a začali Korunní komoru zamykat,“ přiblížila reportérka Českého rozhlasu Eva Rajlichová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se kontrolují korunovační klenoty, mluvil ve vysílání Radiožurnálu šperkař Jiří Belda

Oněmi klíčníky jsou prezident, předseda vlády, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, pražský arcibiskup, děkan svatovítské kapituly a pražský primátor. Primátorku dnes zastoupila náměstkyně Eva Kislingerová

Ceremoniál byl neveřejný – což je především z bezpečnostních důvodů kvůli nezměrné hodnotě klenotů – přihlížet mu mohli jen novináři a členové hradní stráže.

Ještě před uložením klenoty prohlédli památkáři. Ti kontrolovali, jestli se s nimi během doby, kdy byly vystavené, něco nestalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Korunovační klenoty se vrátily zpátky do Katedrály sv. Víta. Ceremoniál přiblížila reportérka Eva Rajlichová

Podle šperkaře Jiřího Beldy, který se o svatováclavskou korunu stará, se žádný problém neobjevil. „Všichni se k ní chovají velice jemně a ohleduplně, v rukavicích, takže prakticky nemá šanci se nějak poškodit a navíc těch 14 dní je za sklem, nikdo s ní nemanipuluje,“ poznamenal Belda v rozhovoru pro Radiožurnál.

Podle Beldy není prohlídka náročná z hlediska práce, ale spíš psychicky, protože člověk je blízko něčeho, co má velkou hodnotu a také je to krásný předmět.

„Má k tomu úctu z profesního i z uměleckého hlediska, takže je to spíš jako lehké psychické vypětí, lehký adrenalin, ale příjemný nebo jak bych to nazval,“ dodal šperkař.

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme