USA varují před teroristickou hrozbou v Evropě, cílem může být fotbalové Euro

Americké ministerstvo zahraničí varuje před možnou teroristickou hrozbou v Evropě. Washington upozorňuje své občany na riziko především v souvislosti s nadcházejícím fotbalovým šampionátem ve Francii, kam se podle očekávání může sjet až milion fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté hlídkují po teroristických útocích u jižního nádraží v Bruselu

Policisté hlídkují po teroristických útocích u jižního nádraží v Bruselu | Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo zahraničí varuje občany před nebezpečím ozbrojených útoků v celé Evropě.

Jejich cílem by mohly být turistické pamětihodnosti, restaurace, obchodní centra, dopravní uzly či velké akce, jako je fotbalové Euro, cyklistická Tour de France nebo Dny katolické mládeže v polském Krakově, kde se čekají přes dva miliony návštěvníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

USA varují před teroristickou hrozbou v Evropě. Cílem může být i fotbalové Euro. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Tea Parkanová

Americké varování se vztahuje také na oblíbená turistická letoviska, nákupní centra i prostředky hromadné dopravy.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje uvádí, že k varování nevedla žádná konkrétní hrozba.

Krátkodobá cestovní upozornění na rizika vydává americká diplomacie rutinně, v případě Evropy jde ale teprve o třetí varování za posledních 20 let.

Někteří bývalí experti americké vlády ale hodnotí varování jako vágní, protože se v něm mluví o celé Evropě. Podle nich je to prý hlavně odezva na teroristické útoky v Paříži a Bruselu, které by mohly signalizovat další potenciální hrozby.

Bezpečnostní upozornění pro návštěvníky fotbalového Eura nevydaly jen Spojené státy, ale také Velká Británie. Ministerstvo zahraničí varovalo před vysokým stupněm nebezpečí teroristických útoků ve Francii. Pro fotbalové fanoušky navíc připravilo vlastní sadu rad a doporučení.

Francouzi se snaží jakoukoliv hrozbu eliminovat. Vláda kvůli Euru prodloužila výjimečný stav, na bezpečnost bude v červnu a červenci dohlížet více než 90 tisíc policistů, vojáků i zaměstnanců soukromých bezpečnostních agentur.

Stadiony mistrovství Evropy ve fotbale Euro 2016 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Lenka Kabrhelová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme