Horolezec Jaroš vystoupil na horu Denali, nejvyšší vrchol Severní Ameriky

Čeští horolezci Radek Jaroš a Petr Mašek dnes brzy ráno zdolali nejvyšší vrchol Severní Ameriky Denali, dříve známý jako Mount McKinley. Jaroš tak udělal další krok ve snaze získat Korunu světa, tedy zdolat nejvyšší hory všech kontinentů. Štěstí z úspěchu se ovšem u horolezců poněkud mísí se smutkem. V neděli jim totiž na stejné hoře zahynul kolega – horolezec Pavel Michut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radek Jaroš, horolezec

Radek Jaroš, horolezec | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Hora Denali nepatří mezi osmitisícovky, i přesto je výstup na ni velmi náročný. Je to kvůli její poloze na Aljašce. Je tam velmi chladno a oproti jiným částem světa je tam i méně kyslíku.

„Teď jsme strašně dobití, protože to převýšení je dva tisíce metrů nahoru. Teď jsme se vrátili do pátého výškového tábora, kde nám půjčili stan kluci z české expedice,“ vylíčil Jaroš v rozhovoru pro Radiožurnál nedlouho po zdolání vrcholu.

Radost se u něj však poněkud mísila se smutkem. V neděli totiž v jiné horolezecké skupině zahynul na Denali Jarošův kolega a kamarád Pavel Michut, pro jehož ostatky právě dnes přiletěl vrtulník.

„Bylo to pro mě hodně drsné. Já jsem dvakrát dneska brečel – jednou, když jsme lezli ze čtvrtého výškového tábora a právě jsem viděl vrtulník, jak odvážel Pavlovo tělo, a my jsme postupovali zatím nahoru. A podruhé těsně pod vrcholem, kdy nám vlastně bylo jasný, že na vrcholu budeme stát,“ uvedl Jaroš.

Radiožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme