Vrchní soud potvrdil Kramnému výjimečný trest 28 let za vraždu

Osmatřicetiletý Petr Kramný si za vraždu své manželky a osmileté dcery v Egyptě odpyká ve vězení 28 let. Trest, který mu uložil ostravský krajský soud, mu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Verdikt je pravomocný. Obhájkyně Kramného už avizovala, že chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kramný u Vrchního soudu v Olomouci

Petr Kramný u Vrchního soudu v Olomouci | Zdroj: ČTK

Odvolání žalobkyně, která žádala zpřísnění trestu o dva roky, soud nevyhověl. Stejně tak však neuspěla s odvoláním matka obžalovaného ani obhájkyně, která požadovala vrácení případu k jinému senátu krajského soudu, případně zproštění obžaloby.

Vrchní soud se ztotožnil s tím, že obě ženy zemřely po zásahu elektrickým proudem. „I když v tomto případě není zde žádný přímý důkaz, není zde nalezen vražedný nástroj ani žádný jiný přímý důkaz, okruh nepřímých důkazů je natolik uzavřen, že je možno dovodit, že trestnou činnost spáchal právě obžalovaný,“ uvedl mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odvolací soud potvrdil trest 28 let vězení pro Petra Kramného. Jednání přiblížila reportérka Lenka Kratochvílová

Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné, Kramný se může pouze dovolat k Nejvyššímu soudu, to však nemá odkladný účinek.

Obhájkyně Kramného Jana Rejžková už uvedla, že dovolání podá. „Podle mého názoru se tady založilo na jeden z největších justičních skandálů v této zemi, dovolání bude podáno,“ řekla.

Odvolací soud se ztotožnil se závěry krajského soudu i s tím, jak se vypořádal s důkazy. Ve svém rozhodnutí však snížil náhrady příbuzným obětí, které odkázal na občanskoprávní řízení. Krajský soud původně uložil Kramnému zaplatit přes osm milionů korun.

Podle předsedy senátu Václava Čapky je obhajoba obžalovaného účelová. Podle soudu je v jeho výpovědi o tom, co se stalo na dovolené v Egyptě, řada rozporů. Rozpory soud našel i v tvrzení obžalovaného o samotném manželském soužití, dlouhodobé problémy manželů byly zřejmě motivem činu. Kramný si rozhodnutí soudu vyslechl bez emocí, odůvodnění poslouchal se sklopenýma očima.

Podobně jako obhájkyně nebyla s verdiktem spokojená ani Kramného matka Irena Rychlá. Ta je dál přesvědčená, že syn ženě a dceři neublížil. „On svoji rodinu miloval a robil pro ni všecko,“ poznamenala.

Státní zástupkyně Jarmila Večeřová verdikt přijala bez zásadnějších výhrad. „Akceptuji ho a zákonné důvody pro podání dovolání neshledávám,“ řekla.

Tragédie se odehrála v červenci 2013 na dovolené rodiny v Egyptě. Podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili.

Petr Kramný u Vrchního soudu v Olomouci | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek. Podle znalců úraz elektrickým proudem vysvětluje i současnou smrt obětí.

Krajský soud vyloučil, že by ženy mohly být zasaženy proudem nešťastnou náhodou. Podle obhajoby se soud nezabýval technickou stránkou věci, poukázala i na to, že žádné vodiče nebyly nalezeny.

Případ Kramný | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme