Hasiči si po deštích připsali v kraji šest desítek výjezdů

1. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Úterní bouřky s prudkým deštěm zaměstnaly moravskoslezské hasiče. Během několika hodin vyjeli k nejméně šesti desítkám čerpání vody z nejrůznějších míst, respektive čištění ucpané kanalizace.

Více než polovina výjezdů (35) se týkala Kopřivnice, dalších 16 zásahů měli hasiči na Bruntálsku, hlavně ve Městě Albrechticích a Krnově. O poznání klidněji bylo na Opavsku a v Ostravě, okresy Frýdek-Místek a Karviná byly bez zásahu.

„Události se obešly bez zranění i větších materiálních škod. Šlo hlavně o čerpání z bytových i nebytových prostor, sklepů, obchodů i hotelů, polí, zahrádek, ale i ze zatopených silnic pod viadukty. Kolem 23. hodiny se situace v Moravskoslezském kraji začala pomalu uklidňovat, hlavně na Novojičínsku,“ uvedl dnes mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Nejvážnější situace byla v Kopřivnici, kde pomáhalo i osm jednotek dobrovolných hasičů z Ostravy. Ve městě byl také zřízen pro efektivní čerpání vody řídící štáb i s mobilním operačním střediskem. Ve zbrojnici dobrovolných hasičů se tak shromažďovaly požadavky občanů a hasiči pak s vedením obce koordinovali výjezdy podle priorit.

V okrese Bruntál ještě hodinu před úterní půlnocí voda ze srážek stékala z polí. Profesionální hasiči z krnovské stanice čerpali vodu i ze zdejší nemocnice. „Přijeli chemickým automobilem se speciálními vysavači, které mohou vysát vodu dosucha,“ popsal Kůdela.

Hasiči čerpali vodu také pod viaduktem v Albrechtické ulici v Krnově, která byla kvůli dešťové vodě neprůjezdná. V Linhartovech vytvořila voda velkou lagunu, zde hasiči použili pytle s pískem.

autor: tif
Spustit audio