Alzheimer, Parkinson? Hlavním podezřelým je metanol, říká toxikolog

2. červen 2016

Proč dále zkoumají lékaři pacienty postižené před pár lety otravou metanolem? Proč jsou takzvané rekreační drogy tak nebezpečné? Nejen o tom hovořil vedoucí lékař Toxikologického informačního střediska Kliniky pracovního lékařství Fakultní nemocnice v Praze Sergej Zacharov.

„Metanol je velmi významný enviromentální faktor, který máme všude,“ uvedl host Magazínu Leonardo.

Denně dostáváme do těla metanol například v zelené potravě, v zelenině i ovoci, ale také v nealkoholických nápojích s umělým sladidlem aspartmamem, ve víně i dalších alkoholických nápojích nebo prostřednictvím pasivního kouření.

„Zdrojů metanolu v našem prostředí je tedy hodně, a objevily se hypotézy o souvislosti mezi expozicí vnějšímu metanolu a rozvoji neurogenerativních onemocnění jako Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a další,“ vysvětlil toxikolog.

Pokud se prokáže, že metanol skutečně přispívá k rozvoji těchto onemocnění, a zjistíme, že existují metabolické cesty, jak tomuto jevu zabránit, bude to velký objev, dodal Zacharov.

„Doposud medicínu zajímaly pouze případy akutní stránky otravy metanolem. My jsme první, kdo chce odpovědět na otázku, co s metanolem několik let po pacientově expozici.“

Nová zázračná léčiva, nebo rekreační drogy?

„Nejvíce starostí nám teď dělají takzvané legální rekreační drogy,“ tvrdí toxikolog.

léky, medicína, teploměr

Tím jsou míněny substance, které nejsou v zákoně o omamných látkách, protože není zatím dost údajů, aby je bylo možné zařadit mezi látky zakázané nebo regulované.

„Patří tam také nové objevy největších univerzit a laboratoří ve světě, obrovská skupina látek a velmi rozmanitá,“ popsal hrozbu lékař.

Tyto substance mohou mít velký význam v onkologii, neurologii a dalších oborech, ale zároveň mají psychoaktivní vlastnosti.

„A jestli tato látka existuje a její výroba je legální, někdo ji může zneužít z hlediska rekreačního, a díky internetu může tuto informaci rychle šířit, aby se z ní za pár týdnů stala rekreační droga,“ varoval Sergej Zacharov.

Spustit audio