Žádný pacient neplatil za svou účast v klinické studii, říká odvolaná ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková

„Já bych nechtěla jakýmkoliv způsobem poškodit Ústav experimentální medicíny nebo Akademii věd. Sice se domnívám, že jsem nic nezákonného neudělala, ale přesto zvážím zítra ráno svoji rezignaci,“ říká Eva Syková, dnes již bývalá ředitelka Ústavu experimentální medicíny.

Odvolání předsedy Akademie věd České republiky Jiřího Drahoše musí potvrdit ještě rada ústavu, které Syková předsedá. Ona sama se dle svých slov jednání rady nezúčastní. Eva Syková také uvedla, že ve středu odpoledne podala rezignaci na pozici místopředsedkyně Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.

„Nejprve jsme dostali projekt Evropské unie, který nám umožnil přibližně za 60 milionů korun postavit Inovační biomedicínské centrum v krčském areálu, ve kterém Státní ústav pro kontrolu léčiv povolil výrobu vlastních buněk pacienta, buněk z kostní dřeně, pro klinické studie. Na základě toho probíhala příprava a realizace klinické studie,“ vysvětluje Syková.

Čtěte také

Podle jejích slov museli sehnat finance na realizaci studie. Účast některých pacientů byla hrazena z interního grantu motolské nemocnice, dalších firmou Bioinova, ve které má Ústav experimentální medicíny 43% podíl.


Stát ze zákona nařizuje, že pacient nesmí za účast ve studii platit a navzdory všem informacím v médiích se taky tak nikdy nestalo. Žádný pacient neplatil za svou účast v klinické studii. EVA SYKOVÁ

Dalším hybným momentem byla podle Sykové situace, kdy chtěli pacienti do studie vstoupit, ale ve výzkumu nebylo dost prostředků. „Chtěli léčbu vyzkoušet co nejdříve, protože kdyby čekali delší dobu, tak by do studie už nemohli být přijati, protože by se během například dvou měsíců natolik zhoršili, že už by nesplňovali kritéria, která jsou požadována, a oni by už nemohli léčbu podstoupit.“

Tato situace byla podle Sykové motivací pro pacienty najít si na internetu spolek na podporu výzkumu kmenových buněk, do kterého následně sbírali dary na klinický výzkum, když na něj odnikud nebyly peníze.

Jaká je účinnost léčby amyotrofické laterální sklerózy kmenovými buňkami? A jak Eva Syková komentuje slova člena týmu Martina Bojara, které pořídili reportéři České televize? Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , jpr
Spustit audio