Britské dilema Jiřího Hoška: Stanovila posedlost „čutáním“ datum referenda?

16. červen 2016

Osud britského unijního referenda je spjatý s mnoha faktory; od těch velkých a seriózních, až po ty titěrné, ba zdánlivě zanedbatelné. Už jen samotné načasování je veliká alchymie, a věc, která by výsledek hlasování mohla samozřejmě zásadně ovlivnit.

Další z postřehů kolem tzv. brexit v zápisníku londýnského zpravodaje Jiřího Hoška.

„V Británii platila všeobecná shoda, že čím delší kampaň, tím větší šance pro případný brexit. Premiér Cameron taky nechtěl čekat, až s lepším počasím dojde k obnovení uprchlické odysey přes Středozemní moře. Zase ale nemohl referendum předsadit příliš, protože mu v tom bránila předepsaná délka kampaně před hlasováním, i fakt, že na 5. května už byly naplánované regionální volby. Limitující byl taky začátek letních prázdnin a odjezd na dovolené v tom smyslu, že nižší účast taky hraje do karet brexiters.


Kromě počasí, které si zvlášť v případě Spojeného království netroufne odhadnout vůbec, ale vůbec nikdo, je tu ještě jeden zajímavý faktor. Mistrovství Evropy ve fotbale. Britové jsou čutáním a jeho sledováním opravdu posedlí, a důležitost referenda ve světle Eura 2016 ve Francii poněkud bledne. Jiří Hošek

Tím dalším, co zamíchalo karty, je fotbalový um a štěstěna. Rozhodly o tom, že se do finálového turnaje Euro 2016 probojovaly kromě Anglie, taky týmy Walesu, Severního Irska a Irské republiky (vzhledem k právu Irů žijících v Británii v referendu hlasovat, je zmínka o Irsku na místě). Už jen konečná podoba anglické nominace v rozhlasovém vysílání BBC zcela zastínila jinak v podstatě kontinuální zpravodajství o referendu.

Londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek

Časovou kolizi unijního referenda a fotbalového svátku se plánovačům kolem premiéra Davida Camerona podařilo rozlousknout náramně. Termín hlasování totiž stanovili na první volný den turnaje, kdy si hráči i příznivci budou lízat rány, a plebiscit přijde jako takové milé zpestření fotbalového léta. Za velmi taktické se dá označit i to, že poslední zápas Anglie v základní skupině dělí od referenda 2 dny, takže případné, byť dost nepravděpodobné vyřazení Albionu, by fandové za 48 hodin už poněkud strávit mohli.

I možnou kumulaci euroskeptických fotbalových nálad tedy Cameronův tým minimalizoval, jak to jen šlo. Jako by tlak veřejnosti a médií nebyl beztak veliký, hlavně angličtí fotbalisté budou na Euru hrát i o setrvání Británie v Evropské unii. Je to asi trochu věc interpretace, ale osobně vidím každý gól Angličanů v soupeřově síti coby nepřímou podporu pro pokračování členství v EU.“

autor: Jiří Hošek
Spustit audio