Brusel nechce, aby země EU zakazovaly internetové služby, jako Uber nebo Airbnb

Země unie by podle Evropské komise neměly zakazovat internetové služby, jako Uber nebo Airbnb. Očekává se, že komise dnes zveřejní doporučení, podle kterých by místo zákazů měly státy Unie vytvořit jednotná pravidla pro firmy aktivní v takzvané sdílené ekonomice. Proti Uberu tvrdě vystupují taxikáři, Airbnb zase vadí hoteliérům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uber

Uber | Zdroj: Reuters

Na ulici v Bruselu nebo třeba v Paříži si lidé auto přes základní službu Uber Pop neobjednají, je to zakázané.

V Berlíně zase hrozí vysoká pokuta těm lidem, kteří by chtěli svůj byt krátkodobě pronajímat přes portál Airbnb.

Komise ale místo zákazů podle očekávání vyzve ke stanovení jasných pravidel, jako je třeba maximální počet dní, po které je možné byt krátkodobě pronajmout.

Uber byl založen v San Francisku v roce 2009 a jeho tržní hodnota se po červnovém zvýšení kapitálu pohybuje kolem 18 miliard dolarů (463 miliard korun). Firma se označuje za službu, která zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu.

Webová služba Airbnb byla založena v roce 2008 v San Francisku a slouží ke komerčnímu krátkodobému pronajímaní bytů turistům přes internetové platformy.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme