Výrobci léků si stěžují na Česko u Evropské komise

Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS) podala na Českou republiku stížnost k Evropské komisi. Firmám vadí neprůhlednost stanovení cen a úhrad léků. Současný systém podle nich postrádá jasná pravidla a omezuje přístup pacientů k moderní léčbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Archiv ČRo

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová po svém nástupu rozpustila kategorizační komisi, jejíž odborníci rozhodovali o tom, které léky budou hrazeny ze zdravotního pojištění, kolik za ně pojišťovny zaplatí a jaký tedy bude doplatek pacienta. Rozhodování je nyní v rukou ministryně.

Podle výkonného ředitele asociace Pavola Mazana firmy opakovaně s ministerstvem zdravotnictví jednaly a upozorňovaly na porušování evropské legislativy. "Česká republika zatím do svého právního řádu nepřevedla Transparenční směrnici, která stanovuje, jaký způsobem se rozdělují veřejné peníze na léky," uvedl Mazan.

O výši úhrad rozhoduje ministerstvo, neexistují pravidla ani pevné časové lhůty pro stanovení výše úhrad, nejsou jasná kritéria či pravidla pro hodnocení žádostí o úhrady. Neexistuje možnost odvolání proti vyhlášce, shrnul Mazan výhrady. "Právě probíhající jednání o úhradách léčiv a další zvyšování doplatků pacientů naše obavy potvrzují," dodal.

Stížností k Evropské komisi chce asociace upozornit na alarmující situaci v Česku, ale také zabránit přípravě nové vyhlášky v současné podobě. Podle údajů, které má Mazan k dispozici, připravovaná vyhláška může poškodit pacienty s rakovinou, epilepsií a psychiatrické pacienty.

Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčí Jany Kocové stížnost překvapila. "S asociací jednáme intenzivně už od prosince loňského roku a společně pracujeme na tom, aby se nic, co je pravděpodobně předmětem stížnosti, do budoucna nestávalo," řekla Kocová. Ministerstvo podle ní zatím nemá stížnost k dispozici a oficiální stanovisko vydá poté, co se seznámí s jejím obsahem.

MAFS sdružuje velké zahraniční farmaceutické společnosti s vlastním výzkumem, které jsou aktivní v České republice. Asociace má 34 členů, mezi něž patří například firmy Merck či Pfizer. Firmy vyrábějící jejich levnější náhrady, generika, jsou sdruženy v České asociaci farmaceutických firem (ČAFF). Také ony se současným systémem stanovení cen a úhrad nesouhlasí, ke stížnosti se ovšem přidat nemíní.

Mezinárodní asociace farmaceutických společností není tento měsíc první, kdo podal na Českou republiku stížnost k nejvyššímu výkonnému orgánu Evropské unie. Minulý týden tak učinila společnost Mittal Steel, která se brání proti svému vyloučení z privatizace ostravské hutní firmy Vítkovice Steel.

Loni v létě si u Evropské komise například stěžoval i mobilní operátor T-Mobile kvůli chystanému spuštění vysokorychlostní mobilní internetové sítě CDMA konkurenčním Eurotelem. U Evropské komise hledaly v červnu 2003 zastání také české ekologické organizace kvůli plánovanému průchodu dálnice D8 Krušnými horami.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme