Brexit? Britští vědci protestují, čeští se k nim přidávají

5. červen 2016

Již za několik dní (23. června) rozhodnou Britové o vztahu k Evropské unii. Podle většiny prohlášení budou tamní vědci hlasovat proti vystoupení z EU. Přišli by tak o možnost mnoha mezinárodních spoluprací, které unie podporuje a vědci napříč kontinentem patřičně využívají.

Před pár dny se k brexitu vyjádřil pro týdeník The Guardian i zřejmě nejznámější britský vědec astrofyzik Stephen Hawking. Podle něj je důvodů pro setrvání Evropské unii několik, ale tím hlavním je nenarušovat badatelskou výměnu mezi univerzitami a s ní související evropskou komunikaci vědců.


Brexit (vystoupené Británie z Evropské unie) by ohrozil nejen budoucí projekty s britskými vědci, ale i velkou spoustu už probíhajících výzkumů. Jen podle průzkumů univerzity v Cambridge by muselo skončit až 30 % všech velkých interdisciplinárních projektů, které tato univerzita realizuje. Co dalšího by znamenal? Vyzkoušejte si KVÍZ.

Astrofyzik se nedávno připojil k prohlášení 150 britských vědců., kteří chtějí setrvat v EU. V dopise zaslanému listu The Times vidí hlavní negativa brexitu v evropském financování vědy a už zmiňovaném přerušení výměny studentů a mladých vědců.

„To, že jsme schopni přitáhnout a financovat nejtalentovanější Evropany, zajišťuje britské vědě budoucnost a je povzbuzením pro nejlepší vědce k tomu, aby se k nám vydali," vysvětlují britští akademici.

Čeští vědci zastávají obdobný postoj jako jejich britští kolegové. Nejhlasitější je skupina akademiků kolem bývalého velvyslance Michaela Žantovského. Ta před časem zaslala do Británie otevřený dopis, ve kterém žádají tamní občany o setrvání v unii.

Jeden ze signatářů dopisu astrofyzik Jiří Grygar objasnil, proč je pro českou vědu dobré, abychom zůstali společně s Velkou Británií v unijním svazku.

„Británie má ve světovém srovnání nesmírně dobrou vědu, nejlépe se to projevuje v žebříčkách nejlepších světových univerzit, kde v první desítce jsou tři britské. Na Brexitu by prodělaly obě strany,“ soudí astrofyzik.

Velká Británie by na roztržce tratila možná o něco více: potýká s nedostatkem peněz na rozvoj vědy. „Evropské unii by se zase zhoršily možnosti spolupráce s britskými vědci, od nichž se máme co učit a kteří nám mohou být velkým vzorem,“ shrnul Grygar.

autoři: oci , ošv
Spustit audio