Ruská ambasáda upravila hroby carských zajatců. Zmizely z nich rudé hvězdy

Z hrobů carských zajatců v Roudnici nad Labem na Litoměřicku zmizely pěticípé rudé hvězdy. Ty se na náhrobcích objevily koncem května. Velvyslanectví ruské federace upravilo náhrobky po upozornění Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uské velvyslanectví nechalo odstranit rudé hvězdy z náhrobků carských vojáků

uské velvyslanectví nechalo odstranit rudé hvězdy z náhrobků carských vojáků | Foto: Antonín Richter

Český rozhlas zjistil, že se pěticípé hvězdy na hrobech objevily po tom, co ambasáda loni v létě zároveň opravovala i hroby rudoarmějců na vedlejším hřbitově. Na to, že na hroby vojáků z první světové války rudé hvězdy nepatří, upozorňovalo na hřbitově i radnici hodně lidí.

Stěžoval si také například místní kronikář Jan Neruda. Podle něj se rudá hvězda začala používat až od 20. let minulého století.

„Tito vojáci v žádném případě nesloužili v Rudé armádě, která vznikla později, než druhý zemřel. Tato hvězda se původně používala pro rozlišení vojáků moskevské posádky a vojáků vracejících se do Ruska z fronty. Teprve později byla používána jako symbol Rudé armády až od roku, kdy tato armáda po roce 1918 vzniká,“ vypověděl na konci května Neruda.

Jména ruských zajatců v azbuce doprovází na náhrobcích po úpravě symbol dvouramenného kříže.

Místo křížů rudé hvězdy. Ruské velvyslanectví slibuje nápravu na náhrobcích carských vojáků | Foto: Lucie Valášková

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme