Němečtí poslanci uznali genocidu Arménů. Turecko ze země odvolalo velvyslance

Německý Spolkový sněm označil masakr Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu. Symbolickou rezoluci odhlasovali poslanci kolem poledne. Turecko krok kritizuje. Podle tureckého premiéra byl odvolán velvyslanec v Německu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina Arménů přihlížela hlasování z galerie. Po schválení rezoluce všichni kolektivně zvedli papíry s nápisem děkujeme

Skupina Arménů přihlížela hlasování z galerie. Po schválení rezoluce všichni kolektivně zvedli papíry s nápisem děkujeme | Zdroj: Reuters

Pro rezoluci zvedla ruku naprostá většina přítomných poslanců Spolkového sněmu. Díl odpovědnosti za vraždění Arménů v době první světové války podle přijatého dokumentu nese i Německo. Jako spojenec Osmanské říše totiž o masakrech vědělo, ale nijak nezasáhlo.

Němečtí poslanci zdůraznili, že neobviňují současnou tureckou vládou. Ankara se ale předem proti rezoluci ostře vymezila. Turecký premiér Yildirim dokonce označil hlasování za směšné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uznání genocidy Arménů vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Tureckem a Německem. Podrobnosti přinesl do vysílání redaktor Filip Nerad

Turecký premiér kolem druhé hodiny odpoledne oznámil, že Ankara odvolala svého velvyslance z Berlína ke konzultacím. Zároveň dodal, že za rozhodnutím německého parlamentu podle něj stojí arménské lobby.

Ostře se proti tomuto rozhodnutí slovně ohradili také další turečtí představitelé. Například turecký vicepremiér označil schválení deklarace za historickou chybu. Ministr zahraničí to zase považuje za nezodpovědné rozhodnutí, kterým ale Německo nemůže zakrýt vlastní temnou historii.

Kancléřka Angela Merkelová se omezila na krátké prohlášení, ve kterém uvedla, že německo-turecké vztahy jsou nadále pevné.

Hlasování o rezoluci probíhalo zrovna v době, kdy Turecko hrozilo Evropské unii vypovězením dohody o zastavení přílivu uprchlíků do Řecka. Vztahy mezi Ankarou a Berlínem poznamenaly také nedávné spory o satirické příspěvky německých médií na adresu tureckého prezidenta Erdogana.

Němečtí poslanci chtějí uznat genocidu Arménů v Osmanské říši. Turecko zuří

Číst článek

Odvolání tureckého velvyslance byl silný diplomatický krok, nicméně rozhodně ne ojedinělý. Genocidu Arménů už uznalo asi 20 zemí a také v případě některých z nich Turecko odvolalo svého velvyslance.

Stalo se tak například v případě Lucemburska, Rakouska nebo Vatikánu, což jsou však země mnohem menší a diplomaticky méně významné než Německo.

V Osmanské říši přišlo před více než sto lety o život až 1,5 milionu Arménů. Turecko jako nástupnický stát Osmanské říše takové číslo zpochybňuje a označení genocida odmítá. Mělo jít o součást válečných operací.

Německo však věří, že je rezoluce důležitým krokem k historickému usmíření mezi Armény a Turky. Všechny státy by podle Německa měly uznat své minulé zločiny, tak jak to země udělala v případě podílu na rozpoutání obou světových válek.

Špičky vládní koalice včetně kancléřky Merkelové se dnešního jednání neúčastnily.

Genocida Arménů | Foto: Michal Jindra

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme