Evropská komise se zastala služeb Uberu a Airbnb, nechce je zakazovat

Lidé ve spoustě měst si nemůžou objednat auto pomocí služby Uber nebo ubytování přes portál Aibrnb. Evropská komise se dnes za tyto služby postavila. Nechce, aby je země Evropské unie zakazovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci'

Pražští taxikáři blokují magistrálu, kvůli cenám i 'nelegální konkurenci' | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Proti službě Uber protestují taxikáři po celém světě. Podle nich jde o neférovou konkurenci, která jim bere zákazníky. Netradiční a levnější způsob dopravy ale na světě využívají miliony lidí a Evropská komise se za Uber a další podobné služby dnes postavila. Je proti tomu, aby je země Evropské unie zakazovaly.

„Stojíme před otázkou, jestli je Evropa otevřená inovacím a inovátorům, nebo jestli podnikatele z Evropy vytlačíme jen proto, že chráníme současné způsoby podnikání,“ řekl místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen.

Podle Evropské komise prý nemá smysl požadovat po firmách, jako je Uber nebo Airbnb stejné licence, jaké musejí mít tradiční firmy. Jejich obchodní modely se prý podstatně liší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise se postavila na stranu Uber. Vydala doporučení, kterým by se měly evropské státy řídit. Na otázky odpovídá tamní zpravodaj Ondřej Houska.

Místo toho by měly státy Evropské unie stanovit pravidla tak, aby firmy z takzvané sdílené ekonomiky řádně platily daně a přitom zajistily bezpečnost svých pracovníků i zákazníků.

Evropská komise namísto pravidel nebo zákonů zveřejnila pouhá doporučení. Vyhradila si zároveň možnost, že by časem mohla předložit nějaké legislativní návrhy, pokud by země Evropské unie její doporučení nerespektovaly.

V Berlíně chtějí omezit Airbnb

Momentálně po celé Evropě platí celá řada zákazů zmíněných služeb. V Bruselu a Paříži je například zakázán Uber Pop, zíkladní a nejlevnější služba této společnosti. Je tam možné použít pouze výrazně dražší variantu Uber Black.

V Berlíně zase protestující chtějí omezit služby portálu Airbnb, umožňující své byty krátkodobě pronajímat turistům. Tvrdí, že to může mít za následek rostoucí cenu nemovitostí a nájmů. To zastánci Airbnb naopak odmítají.

Evropská komise v tomto případě navrhuje kompromis. Neudělí žádné zákazy, ale plánuje například stanovit maximální počet dní a týdnů v roce, po které by mohli lidé své byty pronajímat.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme