ERÚ upozorňuje na podvody u dodávek energií. Týká se to stovky obcí po celé republice

Asociace nezávislých dodavatelů energií upozorňuje na podvody u dodávek elektřiny a plynu. Případ se týká stovky obcí a měst po celé republice. Ty totiž uzavřely smlouvu se společností Energie pod kontrolou, která ale bez jejich souhlasu převedla všechny závazky na firmu Energie Pro. Navíc za nevýhodných podmínek. Případu se proto začal věnovat i Energetický regulační úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická zásuvka

Elektrická zásuvka | Foto: Ladislav Bába

Jde o zakázky za přibližně jednu miliardu korun. Smlouvy navíc byly převedené za nevýhodných podmínek. Na Asociaci nezávislých dodavatelů energií se proto obrátily už stovky obcí. Podle ředitele Asociace Jiřího Gavora jde o promyšlené podvodné jednání.

„Nejenže nemají písemný souhlas pro dodávku energií, ale mají i písemný nesouhlas z řad odběratelů. Uplatňují na tyto odběratele nárok. Výpis posílají obcím s tím, že mají vůči nim smluvní vztah, a vymáhají placení záloh a hrozí sankcemi. Celý ten případ tohoto převodu je podle našeho názoru nezákonný,“ vysvětluje.

Případu se proto začal věnovat i Energetický regulační úřad. „U společnosti Energie PRO vyšetřuje odbor kontroly energetiky a plynárenství a Energie pod kontrolou sama zažádala letos 11. února o zrušení licence,“ říká mluvčí ERÚ Vladimír Černý.

Případ navíc už řeší i policie. Český rozhlas se snažil s oběma společnostmi spojit. Jenže ani na jednom ze tří telefonních čísel nebyly dostupné.

Obce při výběru dodavatele energií mají v podstatě tři možnosti. Ta nejvyužívanější je klasické výběrové řízení. Mohou ale také uspořádat takzvanou elektronickou aukci nebo se obrátit na energetické burzy. Ty jsou v současnosti v Česku už dvě. Třeba právě elektronické aukce jsou oblíbené i u firem nebo u jednotlivců. Jen během tří let je využily desítky tisíc domácností.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme