Vláda Velké Británie je pod silným tlakem kvůli věznění těhotných žen

9. červen 2016

Vláda Velké Británie je v současné době pod silným tlakem parlamentu, aktivistů i porodních asistentek. Ti vyzývají k urychlené reformě trestněprávního systému, v jehož důsledku se nemalé množství těhotných žen ocitá za mřížemi cel. Organizace, politici i aktivisté reagují na nedávné zprávy, které zdůrazňují negativní vliv vězeňského prostředí na těhotné ženy a jejich děti.

V Anglii a Walesu je každý rok vězněno přibližně 600 těhotných žen, z toho šestina dětí se narodí ve výkonu trestu. Některé vězeňkyně mají následně možnost starat se o své dítě do osmnáctého měsíce jeho věku, a to ve speciálních odděleních určených matkám s dětmi. V jiných případech dítě krátce po porodu svěří do péče rodiny nebo jej dají k adopci.

Ženy jsou přitom vystavovány značným rizikům, která mají neblahý vliv na ně samotné i jejich budoucí potomky. Zavírání těhotných za betonovými zdmi káznic podle zprávy navíc nijak nepřispívá ke zvýšení bezpečnosti společnosti. Neustálý stres, nedostatek kvalitního jídla i tekutin, to jsou zkušenosti, o kterých mluví trestankyně britských věznic, dnes matky malých dětí.

„Když jsem tam byla, každá matka prodělala císařský řez – všechny jsme cítily, že je to kvůli stresu a stálé přítomnosti stráží v místnosti. Když jsem měla silné porodní bolesti, nemohla jsem mluvit, ale věděla jsem, že jsou tam. Stále vidím jejich tváře,“ vypověděla jedna z žen deníku Independent. Po komplikovaném porodu, který nakonec skončil císařským řezem, odvezli jinou ženu zpět do věznice, aniž by měla možnost zotavit se pod dohledem lékařů v nemocnici.

Komplikace se ale netýkaly jen samotného porodu. Jiná žena si naopak stěžovala na to, že musela volit mezi vyšší dávkou stravy a možností zatelefonovat matce: „Musela jsem se rozhodovat, jestli dostanu jídlo navíc pro sebe a své dítě, nebo jestli zavolám své matce a budu s ní moct mluvit o tom, jak se daří dítěti, a mít její podporu.“

Zpráva navíc zdůrazňuje, že děti, které se narodí ve vězení, mají větší sklony trpět poruchami pozornosti (například ADHD, ADD), může se u nich vyvinout autismus a často se rodí s nízkou porodní váhou. Děti, které tráví první měsíce svého života ve vězení, se nesetkávají s novými tvářemi, neslyší nové zvuky, nemají množství nových podnětů.
Přitom se jedná o klíčové aspekty pro jejich zdravý vývoj.

Situace je podle organizací zabývajících se problematikou vězněných žen vážná. Věznice totiž byly navrhovány muži pro muže. „Ženy tvoří malou část [vězeňské] populace, těhotné ženy jsou jen malá část uvnitř ní,“ říká Naomi Delap, ředitelka charitativní organizace Birth Companions, která se danou problematikou zabývá a stojí také za výzvou o nápravu poměrů. „Vězeňský a zdravotní personál často neví, co má dělat. Část personálu může být velmi nápomocná, jiní si ale nevědí rady,“ dodává.

Situací se už začala zabývat i ministryně za rovnoprávnost Caroline Dinenage: „Byla jsem minulý měsíc požádána, abych navštívila organizaci Birth Companions. Těším se na spolupráci i předávání zkušeností, které nám pomohou při úpravě trestněprávního systému, který lépe postihne potřeby žen.“

03522142.jpeg

Jaká je situace v České republice?

V České republice zaručuje novela trestního řádu z roku 2004 těhotným ženám a matkám novorozenců odklad nástupu do vězení až do doby, než bude dítěti jeden rok. Odsouzené matky mohou se svými dětmi trávit čas i později. V České republice se výkon trestu pro matky s malými dětmi realizuje ve Světlé nad Sázavou, jediné věznici u nás, která má pro tento účel zařízené speciální oddělení.

Poslechněte si celý výběr z médií Radia Wave.

autor: Tereza Liepoldová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.