Francie předala Egyptu první ze dvou lodí Mistral vyrobených pro Rusko

Nad francouzskou vrtulníkovou lodí Mistral poprvé zavlála egyptská vlajka. Francie dnes Egyptu oficiálně předala první ze dvou bojových plavidel, která si původně ve francouzských loděnicích objednalo Rusko. Kvůli anexi ukrajinského Krymu ale Paříž od smlouvy s Moskvou odstoupila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská vrtulníková loď Mistral

Francouzská vrtulníková loď Mistral | Zdroj: Reuters

Káhira za vrtulníkové lodě zaplatila 950 milionů eur, v přepočtu skoro 26 miliard korun. Je to zhruba o 4 miliardy korun méně, než bylo ochotné zaplatit Rusko.

Lodě se původně měly jmenovat Vladivostok a Sevastopol. Jedna z nich se teď přejmenovala podle druhého egyptského prezidenta Gamála Násira a z loděnic ve francouzském Toulouse slavnostně v doprovodu vojenské delegace vyplula do Alexandrie.

Obchod s Ruskem Francie zrušila už před dvěma lety, částečně také pod tlakem svých západních spojenců, a to v reakci na ruský podíl na krizi na východě Ukrajiny a kvůli anexi Krymu.

Rusko původně na dodání plavidel trvalo, pak žádalo nejen vrácení už zaplacené zálohy ve výši 785 milionů eur, ale také uhrazení ztrát ruským firem, které kvůli vrtulníkovým lodím například postavily leteckou základnu ve Vladivostoku.

Nakonec se obě strany dohodly jen na vrácení zálohy. Z Mistralu ale museli technici vymontovat všechny ruské vojenské technologie.

Bojové lodě Mistral jsou multifunkční, kvůli jejich flexibilitě se jim přezdívá švýcarské nože. Jsou na nich radarové a protiraketové systémy. Každá uveze 16 helikoptér, pro které je vyhrazeno 6 heliportů. Místo vrtulníků můžou převážet také tanky.

Druhý Mistral si Egypt převezme v září. Úkolem obou bude hlídkovat u Suezského průplavu a v Rudém moři a také bojovat proti terorismu. Egypt a Francie mimochodem v dubnu podepsaly dohody na další vojenské dodávky v hodnotě přes 50 miliard korun.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme