Veterinární správa zadržela zásilku zapáchajícího masa směřujícího do tržnice SAPA

Státní veterinární správa (SVS) zadržela ve středu zásilku 170 kilogramů masa, vnitřností, krve a masných výrobků, které zapáchaly a jevily smyslové změny. Zásilka byla zadržena při kontrole vozidla, které zásobuje prodejce a restaurace v pražské tržnici SAPA. Přepravce navíc neměl žádné doklady o původu masa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní veterinární správa zadržela zásilku zapáchajícího masa směřujícího do tržnice SAPA

Státní veterinární správa zadržela zásilku zapáchajícího masa směřujícího do tržnice SAPA | Foto: Státní veterinární správa ČR

„Teplota masa naměřená při kontrole provedené 1. 6. 2016 dosahovala 24 stupňů Celsia. Teplota skladovaného syrového vepřového masa přitom dle platných předpisů nesmí přesáhnout 7 stupňů, u vnitřností pak dokonce 3 stupně Celsia,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Zdůraznil, že z pohledu veterinární péče se jedná o vážná porušení zákona o potravinách. „Kontrolovaný podnikatel ze Středočeského kraje porušil legislativu tím, že uváděl do oběhu potraviny neznámého původu, navíc smyslově změněné. Automobil, jímž dotyčný maso přepravoval, nebyl navíc vybaven ani schválen pro přepravu potravin,“ vysvětlil mluvčí.

Z důvodu ohrožení zdraví spotřebitelů bylo podle Pejchala převážené zboží znehodnoceno barvou. „Kontrolovaná osoba je bude muset na své náklady nechat neškodně zlikvidovat. O pokutě rozhodne správní řízení,“ dodal s tím, že podnět ke kontrole obdržela SVS od policie.

Veterinární správa také upozornila, že se jedná již o několikátý letošní případ závažného porušení pravidel veterinární hygieny zjištěný v areálu SAPA. Opakovaně například informovala o případu podnikatele ze středočeské obce Vestec, který za naprosto nevhodných podmínek skladoval a dopravoval do provozoven v tržnici živočišné produkty.

„Dotyčnému byla za uvedená porušení předpisů SVS uložena pokuta v řádu desítek tisíc Kč a je pod zpřísněným dohledem státního veterinárního dozoru,“ upozornil Pejchal.

Zjištěním závad podle něj letos skončily také všechny čtyři kontroly zaměřené na masné produkty a vejce provedené v jiné asijské tržnici v ulici Tiskařská v Praze 10. Tento případ se řeší ve správním řízení.

Státní veterinární správa zadržela auto se zásilkou zapáchajícího masa směřujícího do tržnice SAPA | Foto: Státní veterinární správa ČR

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme