Vavrouškovu cenu za ekologii získali bývalý ministr Moldan a podnikatel Pitek

Prestižní ekologickou Cenou Josefa Vavrouška letos porota vyznamenala ekologa, publicistu a bývalého ministra životního prostředí Bedřicha Moldana. Spolu s ním také severočeského podnikatele Daniela Pitka. Letos poprvé se totiž cena udělovala ve dvou kategoriích. A to za dlouhodobý přínos a také za významný ekologický počin. Cenu letos už podvacáté vyhlašovala Nadace Partnerství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekolog Bedřich Moldan (vpravo) a severočeský podnikatel Daniel Pitek převzali cenu Josefa Vavrouška

Ekolog Bedřich Moldan (vpravo) a severočeský podnikatel Daniel Pitek převzali cenu Josefa Vavrouška | Zdroj: ČTK

Bedřich Moldan, český ekolog, publicista a politik, stál u zrodu české ekologické legislativy po roce 1989. V letech 1990 a 1991 byl prvním ministrem životního prostředí a počátkem devadesátých let pak působil například jako předseda Českého svazu ochránců přírody.

Na přelomu století vykonával funkci předsedy Komise OSN pro udržitelný rozvoj. Je profesorem Univerzity Karlovy, kde založil Centrum pro otázky životního prostředí a věnuje se pedagogické činnosti.

Severočeský podnikatel Daniel Pitek, na vlastní náklady a na rozsáhlém území několika stovek hektarů obnovuje krajinu kolem Milešovky. Veřejně se angažuje v celém regionu i v celostátních kauzách spojených s ochranou přírody.

Cena Josefa Vavrouška je mimořádně respektované ocenění, kterým se doposud může pyšnit pouze jednatřicet osobností. Je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který v roce 1995 tragicky zahynul pod lavinou.

Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme