Mrtvých po záplavách v Bavorsku už je pět, další lidé se pohřešují

Počet obětí středečních záplav v Bavorsku stoupl na pět. Tělo páté oběti se dnes podle agentury DPA našlo v obci Simbach am Inn, kterou velká voda zasáhla nejhůře. Několik dalších osob německé úřady pohřešují. Bez elektřiny zůstává asi 3500 z původních 9000 domácností, omezena je stále železniční doprava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky povodně v bavorském městě Simbach am Inn

Následky povodně v bavorském městě Simbach am Inn | Zdroj: Reuters

Těla tří žen z jedné rodiny nalezli záchranáři už ve středu večer v zatopeném domě v obci Simbach am Inn, čtvrtou oběť zde našli dnes - byl jí pětasedmdesátiletý muž.

Další obětí je žena, jejíž tělo záchranáři našli ve středu večer v potoce v obci Julbach. Nyní úřady pohřešují několik dalších lidí. Po dvou pátrají potápěči také v Simbachu am Inn.

Už na počátku týdne zahynuli čtyři lidé při záplavách ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Celkový počet obětí přívalových dešťů se tak tento týden v Německu vyšplhal na devět. Kancléřka Angela Merkelová dnes vyjádřila pozůstalým soustrast.

Kvůli záplavám zasahovali v postižené oblasti na jihovýchodě Bavorska po celou minulou noc záchranáři, nezřídka i s nasazením vrtulníků. V obci Triftern, která leží asi 40 kilometrů jihozápadně od Pasova, muselo noc ve škole přečkat 16 dětí se dvěma učiteli, kterým už se nepodařilo dostat domů.



Záplavy za sebou na mnoha místech zanechaly spoušť - stovky zničených nebo poškozených domů a obchodů, odplavená auta, polámané stromy nebo ulice zalité bahnem. Škody, které některým připomínají válku, se jen v Simbachu odhadují na desítky milionů eur. Na mnoha místech už lidé s pomocí hasičů začali odklízet nepořádek a pumpovat vodu ze sklepů.

Bavorská vláda, podle níž bude odstranění škod v některých místech trvat i měsíce, už obyvatelům postiženým záplavami přislíbila pomoc, ta v první fázi dosáhne okamžitého příspěvku 1500 eur (40,5 tisíce korun). Premiér Horst Seehofer přislíbil i rychlou obnovu zničené infrastruktury.

Deště budou podle meteorologů pokračovat

Voda ale trápí i další části Německa. Dnes podle DPA vyhlásily úřady stav nebezpečí v okrese Wesel v Severním Porýní-Vestfálsku, kde je ohrožena stabilita jedné hráze. Tu se pomocníci snažili zpevnit pytli s pískem, nakonec v ní odborníci vyvrtali díru, aby část vody upustili.

Voda dočasně neodtékala z historického centra města Xanten. Železnice, která Xanten spojuje s Millingenem, bude asi na několik dnů uzavřená.

Zaplavená trať na německé straně hranice s Českem v noci na dnešek omezila i provoz vlaků mezi Děčínem a Bad Schandau. Zpoždění měly noční mezinárodní rychlíky, dnes ráno před půl sedmou byl provoz obnoven.

Meteorologové varují, že srážky v noci na pátek opět zasáhnou jižní Bavorsko a deštivě počasí vydrží až do příštího týdne.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme