Rektory pobouřil návrh rozpočtu pro vysoké školy. Vyzvali k projevům nesouhlasu

Rektoři jsou pobouřeni návrhem rozpočtu na školství pro příští rok. Na dnešním jednání České konference rektorů v Plzni vyzvali akademické obce k projevům veřejného nesouhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedra fyziky

Katedra fyziky | Foto: Tomáš Adamec

Podle místopředsedy České konference rektorů Mikuláše Beka už letos dostaly české vysoké školy o 260 milionů korun méně než loni.

„My v tuhle chvíli nevíme, s jakými finančními zdroji můžeme pro příští rok počítat, a tedy nevíme, kolik z těch přijatých studentů nám stát zaplatí. Pokud nám je nezaplatí, tak to znamená, že se nepochybně zhorší kvalita studia pro všechny studenty,“ řekl rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.

„Takže my bychom potřebovali mít co nejdříve představu o tom, zda stát hodlá korigovat propad z minulých let, anebo nikoliv,“ dodal.

Podle rektorů by vysoké školy potřebovaly navýšit rozpočet zhruba o 2,8 miliardy korun. Polovina by dorovnala deficit z minulých let a druhá polovina by mohla jít na desetiprocentní zvýšení platů zaměstnanců ve školství.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme