EU přináší Britům ekonomický růst a bezpečí, řekl Cameron v debatě s lidmi

Britský premiér David Cameron v televizní debatě hájil členství Spojeného království v Evropské unii. Na kanálu Sky News odpovídal na otázky zastánců i odpůrců takzvaného brexitu. Vyzdvihoval hlavně ekonomické výhody. Evropská unie je ale podle Camerona důležitá i kvůli bezpečnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Unijní referendum přináší pnutí do Konzervativní strany Davida Camerona

Unijní referendum přináší pnutí do Konzervativní strany Davida Camerona | Zdroj: Reuters

Britský premiér by znovu požádal o členství v EU, pokud by tam už jeho země nebyla.

Jak řekl v debatě s občany na kanálu SkyNews, Spojené království má v osmadvacítce zvláštní postavení.

Britové můžou volně cestovat po Evropě, ale nejsou členy schengenského prostoru. Nemusí také přijmout euro, i když podle Camerona obrovsky vydělávají na jednotném evropském trhu.

„Díky němu můžeme uzavírat obchodní dohody výhodné pro britské podnikatele. A to je to, na co musíme myslet. Jak zajistit práci, ekonomický růst a příležitosti pro mladé lidi. Kdybychom opustili jednotný trh, poškodíme sami sebe. To bychom prostě neměli dělat,“ varoval.

Britský premiér také připomněl, že díky evropskému zatykači se podařilo dopadnout 1100 násilníků, vrahů a dalších pachatelů těžkých zločinů, kteří se snažili utéct před spravedlností.

Všechno, co jste chtěli vědět o Brexitu

Číst článek

„Všichni si pamatujeme útoky v Londýně v roce 2005. Jeden z pachatelů tehdy utekl do Itálie, díky evropskému zatykači byl za několik dní zpět. Někteří zločinci přitom zůstávají v zahraničí dlouhá léta jen proto, že dohody o vydávání pachatelů nefungují. Evropský zatykač nás pomáhá udržet v bezpečí,“ prohlásil Cameron.

Dnes bude na otázky občanů odpovídat ministr spravedlnosti Michael Gove, který patří k zastáncům takzvaného brexitu. O členství v Evropské unii budou Britové rozhodovat 23. června.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme