Saturn se dostane do opozice se Sluncem, při jasném počasí ukáže prstence

Planeta Saturn se ukáže v plné kráse. Dostane se totiž do opozice se Sluncem – jak astronomové říkají postavení, kdy se nebeské těleso z hlediska pozorovatelů ocitne přesně na druhé straně oblohy než Slunce. Saturn bude díky tomu viditelný po celou noc a jeho prstence krásně vyniknou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saturn s prstenci a polární září

Saturn s prstenci a polární září | Foto: NASA

„Zejména když je průzračná noc a tmavá obloha, skví se tam jak prstýnek na sametovém podloží,“ poeticky přibližuje velkou podívanou Pavel Suchan z Astronomického ústavu.

„Pro mě je Saturn nejkrásnější planeta, rozhodně stojí za to se na něj podívat. Většina lidí úžasem vzdechne, že to ještě neviděli,“ říká.

Saturn se do opozice se Sluncem dostává jednou za několik let. Je v tuto dobu nejlépe pozorovatelný, protože se Zemi přiblíží na nejmenší, byť stále nepředstavitelně obrovskou vzdálenost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Země se na obloze dostane na přímku mezi Saturn a Slunce. Saturn bude díky tomu velmi dobře viditelný. Už 20násobně zvětšující dalekohled ukáže jeho prstenec. Více Jaroslav Skalický

„Lehce přes devět astronomických jednotek. Astronomická jednotka je vzdálenost Země od Slunce, 150 milionů kilometrů, takže když to spočítáme, je to necelá 1,5 miliarda kilometrů,“ upřesňuje astronom.

Jak připomíná, Saturn je po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. „Je velmi lehký, tvoří ho 93 procent vodíku a 5 procent helia. Je to jediná planeta, která by plavala. Je to takzvaný plynný obr, to znamená, že nemá pevný povrch,“ popisuje a pokračuje:

„Je na něm velmi nízká teplota, klesá pod minus 50 stupňů. Otáčí se velmi rychle, 10 hodin 35 minut, takže když si vezmeme, že je desetkrát větší než Země, je to pořádný fofr. Rychlost proudění v atmosféře Saturnu je asi 1800 kilometrů za hodinu, takže je to zcela jiný svět, kde bychom nepřežili ani sekundu.“

'Ušatá planeta'

Galileo Galilei nazval Saturn „ušatou planetou“, když v nedokonalém dalekohledu objevil nádherné prstence. Vedle zářící koule mu připadaly jako uši.

„Všechny obří planety mají své prstence, ale Saturn je má nejvýraznější. Je jich sedm, jsou děleny úzkými mezerami, ale my je v dalekohledu, který zvětšuje málo, vidíme jako jednu desku kolem planety. Prstence jsou sice hodně široké, Země by se do nich vešla několikrát, ale jsou velmi úzké, připomínají něco jako cédéčko, takže jednou za zhruba 17 let se stane, že když Země prochází rovinou prstenců, na chvilku zmizí, planeta je jen přeškrtnuta úzkou temnou čárkou,“ vysvětluje Pavel Suchan.

Titan je největší měsíc planety Saturn | Foto: NASA

Saturn je viditelný pouhým okem, dalekohled zvětšující alespoň dvacetkrát ale ukáže i prstence a další podrobnosti. „Určitě je potřeba použít dalekohled, abychom viděli, jak Saturn vypadá. Vodítkem k nalezení Saturnu je ale paradoxně planeta Mars, protože je jasnější, má načervenalou barvu a vedle něho vlevo se nachází Saturn,“ radí astronom.

Saturn bude dobře pozorovatelný následujících několik týdnů. „Na 3. června připadá takzvaná opozice, čili je to přesně v přímce, že jsou proti sobě na naší obloze. To ale neznamená, že následující noci nebo dokonce i týdny nebude planeta dobře pozorovatelná. Nebude postupně pozorovatelná celou noc, ale bude se dostávat stále více na večerní oblohu,“ uzavírá Pavel Suchan z Astronomického ústavu.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme