Stávka právníků ochromila řecké soudy. Vrah známého rappera má jen domácí vězení

V Řecku se lidé nerozvádějí. Nikoli však proto, že by nechtěli, ale prakticky nemůžou. Důvodem je už téměř půl roku trvající stávka právníků, kvůli které je soudní systém v zemi paralyzovaný. A dokonce vrazi zůstávají místo za mřížemi jen v domácím vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vražda známého rappera Pavlose Fyssase v roce 2013 vyvolala v Řecku velké pobouření a rezonuje společností i dnes.

Jeho vrah Jorgos Rupakias, který je členem neonacistického uskupení Zlatý úsvit, totiž stále není za mřížemi, přestože se k činu přiznal. Soudy prakticky nefungují, a to kvůli stávce právníků, která začala už 15. ledna letošního roku.

„V současnosti jsou odloženy statisíce kauz, a to až na rok 2018 a dál. Všechno se prostě posunuje, a to nejen závažné kauzy,“ potvrzuje advokát Nikos Kanellias.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stávka právníků trvá v Řecku už téměř půl roku, soudní systém v zemi nefunguje. Právníkům se nelíbí výše pojistných odvodů. Natáčel Robert Mikoláš

Zdrželo se tak i líčení s Rupakiasem, který je teď v domácím vězení a neustále ho musí hlídat na dvacet policistů. Podle řeckých zákonů totiž může být obviněný zadržován maximálně 18 měsíců. Právníci ale svůj postup, tedy stávku, obhajují.

„Podle nového zákona musíme, stejně jako živnostníci a další, platit státu, respektive pojišťovně 39 procent ze zisku a k tomu ještě dalších 29 procent z celkových příjmů. Dosud přitom právníci odváděli pevnou částku podle délky praxe, což bylo ročně 2500 až 4000 eur. Teď to má být zhruba třikrát tolik,“ vysvětluje Nikos Kanellias.

Právníci hrozí státu soudem

Na právnické fakultě se ke státnicím připravují i dvě studentky a s postupem svých budoucích kolegů souhlasí. Tvrdí, že bez právníků nemůže stát fungovat.

Není prý možné jen dávat, je prý nezbytné také od státu něco dostat. Pokud ale na daních a odvodech zaplatí přes 50 procent, není se co divit, že protestují. Nikos Kanellias pak dodává, že stávkovat chtějí minimálně do 15. června, a pokud vláda neustoupí, chtějí se se státem soudit.

„Zásadním problémem je, že vláda těmito zákony neřeší obří daňové úniky. Možná těmito zvýšenými příjmy zalepí díry v rozpočtu a vybere více peněz na důchody, ale za pár let už to nebude stačit. Naopak přibude více lidí, kteří budou podvádět,“ myslí si řecký advokát.

Na stolech soudců se tak kupí další a další spisy. Situace dokonce došla až tak daleko, že se nelze ani rozvést. „Máme skutečně velký problém, protože justice v Řecku prakticky nefunguje,“ povzdechne si jeden z obyvatel Atén.

Jedinou pozitivní zprávou je, že v nejzávažnějších případech dělají stávkující právníci výjimku, takže alespoň vrah rapera Fyssase se v příštích týdnech či měsících dočká spravedlivého trestu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme