Amnesty International opět vyzvala EU, aby nevracela migranty do Turecka

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International opět vyzvala Evropskou unii, aby ukončila březnovou dohodu s Tureckem o zastavení migrace. Na základě ní by mělo Turecko přijmout zpět na své území všechny migranty, kteří se dostanou do Řecka. A to bez ohledu na to, jestli by v Evropě měli nárok na azyl, nebo ne. Podle Amnesty International je taková dohoda nelegální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie musí podle Amnesty International okamžitě zastavit plány na navrácení žadatelů o azyl do Turecka „pod falešnou záminkou, že se jedná o bezpečnou zemi pro uprchlíky“.

„Dohoda EU - Turecko je nezodpovědná a nezákonná. Myšlenka, že Turecko je schopné dodržovat lidská práva běženců a uspokojí potřeby tří milionů žadatelů o azyl a uprchlíků, je fikce,“ uvedl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Amnesty International opět vyzvala EU k ukončení navracení uprchlíků do Turecka, které podle ní není pro běžence bezpečnou zemí. Hostem ČRo byla Šárka Antošová z české pobočky AI

Evropa může podle dohody do Turecka vrátit úplně všechny běžence včetně Syřanů. Neplatí to pouze pro ty z nich, pro které by samo Turecko nebylo bezpečné.

Podle Amnesty International ale Turecko není bezpečnou zemí obecně a země unie tak do něj nesmí žadatele o azyl vracet.

„Máme zdokumentovány stovky případů, kdy jak Syřané, tak i Iráčané a také Afghánci jsou násilně vraceni z Turecka do svých zemí původu. Což je porušení jak tureckého, tak i evropského a mezinárodního práva a principu, kdy lidé nesmí být vraceni do zemí, kde je ohrožen jejich život nebo lidská práva,“ říká specialistka na migraci Šárka Antošová z české pobočky AI.

V Turecku žije zhruba 2,75 milionu syrských uprchlíků a 400 tisíc žadatelů o azyl a uprchlíků z ostatních zemí, především Afghánistánu, Iráku a Íránu.

Podle Amnesty International turecký azylový systém selhává ve třech základních oblastech, které v této souvislosti vyžaduje mezinárodní právo. Především při poskytování ubytování a integraci uprchlíků do společnosti. Zpráva organizace také upozorňuje na to, že mezi uprchlíky v Turecku je běžná dětská práce a rodiny mají potíže zajistit si základní životní potřeby.

Evropská unie kritiku Amnesty International odmítá. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je dohoda s Tureckem zcela v souladu s mezinárodním právem včetně Ženevských konvencí.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme