V Paříži začaly přípravy na podzimní konferenci k blízkovýchodnímu mírovému procesu

Zástupci dvaceti zemí a mezinárodních organizací budou v Paříži řešit nové mírové rozhovory mezi Izraelem a palestinskou samosprávou. Představitelé obou stran konfliktu se ale jednání ve francouzské metropoli neúčastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault a jeho americký kolega John Kerry při příchodu na pařížské jednání

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault a jeho americký kolega John Kerry při příchodu na pařížské jednání | Zdroj: Reuters

Jde o první, přípravnou etapu k mezinárodní konferenci o blízkovýchodním procesu, kterou chce Francie svolat ve druhé polovině letošního roku. V Paříži jsou zástupci blízkovýchodního kvartetu, vybraných zemí Evropské unie, Ligy arabských států a dalších regionálních zemí, nechybí ani delegace mezinárodních organizací.

Dnešním cílem bude sladit postoje a najít společnou strategii, která by vedla k obnovení mírových jednání mezi Izraelem a palestinskou samosprávou, protože právě ta se v poslední dostala na mrtvý bod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diplomaté připravují další kolo blízkovýchodních mírových rozhovorů. Přímo z Paříže informuje zpravodajka ČRo Tea Parkanová

Česko dnes reprezentuje ministr zahraniční Lubomír Zaorálek z ČSSD. Jak říká, Praha udržuje kontakty s oběma stranami blízkovýchodního konfliktu a čeští diplomaté proto mohou přispět k nalezení nějakého řešení pro Izrael i Palestince.

Ministr Zaorálek cestou do Paříže zopakoval, že je nutné přimět obě strany, aby přijaly konkrétní plán a podle toho se pak řídily.

Francie, která iniciovala plánovanou mezinárodní konferenci k blízkovýchodnímu mírovému procesu, chtěla, aby se nejprve sešli ti, kdo chtějí Palestince a Izrael postrčit správným směrem. Měli by si říci, čeho je možné dosáhnout a jakým způsobem dostat tyto znepřátelené strany znovu k jednacímu stolu.

„Víme, co máme chtít po obou stranách, víme, že na jedné straně palestinská samospráva by neměla schvalovat násilí, které se děje v Izraeli, a izraelská strana by měla omezit výstavbu osad a neměla by činit kroky, které to dvoustátní řešení oddalují nebo do budoucna skoro znemožňují,“ zdůraznil Lubomír Zaorálek.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu koncem května francouzský plán na konání mezinárodní konference odmítl. Jak řekl, situaci vyřeší jen přímá, dvoustranná jednání mezi palestinskou samosprávou a Izraelem.

Nicméně český ministr zahraničí je přesvědčen o tom, že palestinská i izraelská účast na podzimní konferenci je pořád ještě věc otevřená a bude záležet na tom, s čím dokážou přijít partneři, kteří se v Paříži sešli dnes.

Francouzský ministr zahraničí Ayrault si podává ruku se šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou | Foto: Reuters

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme