Ve Středozemním moři jižně od Kréty se převrátila loď se 700 běženci

Jižně od Kréty se převrátila loď se sedmi stovkami uprchlíků. Řečtí námořníci a policisté dosud zachránili 340 lidí, po dalších pátrají. Námořnictvo také z moře vytáhlo první čtyři mrtvá těla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci

Uprchlíci | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Dřevěná loď dlouhá téměř třicet metrů se začala potápět 135 kilometrů od jižních břehů Kréty.

Do záchranné operace se zapojily dvě hlídkové lodě a dvě helikoptéry. Při pátrání pomáhala i plavidla, která se v té době v místě neštěstí nacházela a která část uprchlíků odvezla do Itálie, Egypta nebo na Maltu.

Podle řecké přístavní policie zatím není jasné, odkud uprchlíci pocházejí a zda mířili na Krétu. Právě tento ostrov ale pašeráci a převaděči začali používat k přepravě lidí do Evropy poté, co došlo k uzavření takzvané balkánské cesty.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci běženci vypluli z Afriky. Cílem plavby byla zřejmě Itálie, napsala agentura ANSA.

V Řecku se v současnosti nachází přes 52 tisíc migrantů, z toho asi devět tisíc jich na ostrovy v Egejském moři připlulo od 20. března, tedy od uzavření dohody mezi Evropskou unií a Ankarou o vracení běženců. Zpět do Turecka jich řecké úřady deportovaly 411.

Hlavní trasy migrace z Afriky do Evropy přes Středozemní moře | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme