Při vládních náletech na severu Sýrie zemřely desítky lidí

Nejméně 31 civilistů dnes zahynulo při útocích syrského vládního letectva na město Aleppo a okolí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na dobrovolníky ze Syrské civilní obrany. Terčem náletů byly povstalecké čtvrtě a zásobovací silnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muži obhlížejí škody po náletu v Aleppu (snímek z 2. června 2016)

Muži obhlížejí škody po náletu v Aleppu (snímek z 2. června 2016) | Zdroj: Reuters

Deset mrtvých si vyžádal nálet syrských vládních sil na autobus jedoucí po silnici zvané Castello, která je jedinou zásobovací trasou pro ty části Aleppa, jež mají v rukou povstalci. Dalších 21 lidí přišlo o život přímo ve městě, kde na čtvrtě ovládané opozicí dopadly desítky bomb.

Intenzivní letecké útoky armády prezidenta Bašára Asada na silnici vedoucí do povstaleckých čtvrtí Halabu potvrdila i Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje ze zahraničí prostřednictvím sítě svých spolupracovníků.

„Silnice Castello je de facto odstřižena, protože veškerý provoz na ní je zaměřován (vládními vojsky), ať už se jedná o autobusy, či pěší,“ uvedl Ramí Abdar Rahmán ze SOHR. „To znamená, že povstalecké čtvrtě jsou nyní zcela obleženy,“ dodal.

Aleppo, bývalá hospodářská metropole a druhé největší město Sýrie, je rozdělen na východní čtvrtě, které mají pod kontrolou povstalci, a oblasti na západě, jež kontrolují vládní jednotky.

Včera při ostřelování povstaleckých částí města vládními vojáky bylo zabito 19 civilistů, včetně šesti dětí. Válka v Sýrii, pokračující šestým rokem, připravila o život více než 280 tisíc lidí a miliony dalších přinutila k útěku ze svých domovů, napsala agentura AFP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme