Dobráky z Jindřichovic pod Smrkem přihlásila do soutěže jejich fanynka

3. červen 2016
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Poslední sbor dobrovolných hasičů, se kterým jsme natáčeli, je z Jindřichovic pod Smrkem. Požárníci z Frýdlantského výběžku se do soutěže nepřihlásili sami, nominovala je jejich fanynka – paní Marie Nevečeřalová, která je chtěla veřejně pochválit. Jindřichovičtí dobráci mají asi čtyři desítky členů, jsou soutěžními okrskovými hvězdami, a jak sami říkají, dokážou táhnout za jeden provaz.

Sbor má celkem 43 členů, z toho je většina mužů, jen pár žen a pozor – dobrovolným hasičům v Jindřichovicích chybějí dobrácké děti. „Naše členská základna je věkovým složením různorodá, jsme spíš jeden z mladších sborů,“ říká Otto Novotný, velitel SDH a dodává: „Historie jindřichovických hasičů sahá až do roku 1883, kdy tu byl založen požární sbor, předtím byl ještě starší sbor ve staré textilní továrně, ten ale zanikl.“

Dobrovolní hasiči z Jindřichovic pod Smrkem - to je veselá parta, která drží při sobě

SDH z Jindřichovic má svou podporovatelku

Jako jediný sbor v Libereckém kraji se SDH z Jindřichovic pod Smrkem nepřihlásil do soutěže sám, jak se říká – do vlastních rukou to vzala paní Marie Nevečeřalová z Jindřichovic: „Myslím si, že naši hasiči jsou dobrá parta a zaslouží si, aby se o nich vědělo,“ říká s úsměvem Marie Nevečeřalová. A za co by je jejich fanynka pochválila? „Za pořádání plesů, za pomoc při dětském dnu, za stavění májky, je toho opravdu hodně, hasiči jsou v Jindřichovicích u každé akce,“ popisuje paní Marie.

Z dopisu paní M., který v dubnu přišel do liberecké redakce ČRo Sever:
„…Poslouchám v rádiu Sever váš pořad Dobráci roku a určitě by si i naši kluci zasloužili, aby se o nich vědělo. Nemyslím, že by třeba vyhráli, ale jsou opravdu šikovní a hodně v obci pomáhají…“

A co na přihlášení do soutěže řekli sami dobráci?

Paní Marie přišla na natáčení Českého rozhlasu Sever a také se ochotně oblékla do hasičského

„Byli jsme příjemně překvapeni, protože jsme o soutěži z rozhlasu věděli, ale netušili jsme, že se najde někdo, komu tak v dobrém ležíme na srdci, a že nás přihlásí,“ říká Otto Novotný a přiznává, že sami hasiči o přihlášení neuvažovali.

Hasičina v Jindřichovicích? Odvaha, zapálení i přátelství

„Člen našeho sboru Jan Novák obdrží medaili za záchranu lidského života,“ říká velitel sboru a popisuje: „Událost se stala vloni na podzim při posledním zásahu, kdy kolega vytáhnul člověka v bezvědomí z hořícího auta.“

Bezva tým, co žije hasičinou – to jsou jindřichovičtí dobráci, kteří si moc dobře uvědomují, jakou oporu v sobě navzájem mají. „Rádi bychom vyzdvihli tu naši partu, která dokáže táhnout za jeden provaz, držíme při jednom, nemáme žádné rozbroje, a co si doma uvaříme, to si doma sníme,“ uzavírá Otto Novotný.

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Liberec a Jablonec 102,3 FM
Ústecký kraj, Nový Bor 88,8 FM
Česká Lípa 94,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Znak SDH Jindřichovice pod Smrkem

Dobrovolné hasiče z Jindřichovic pod Smrkem můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 10. června 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)JINDRICHOVICE na číslo 900 11 04.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.