Předpisy jsou nejasné, budeme se za Sáblíkovou rvát, zní z Českého olympijského výboru

Přes půl roku si Martina Sáblíková myslela, že si splní sen a bude startovat také na letní olympiádě. Jenže kvůli nejednoznačnému výkladu kvalifikačních pravidel cyklistické časovky to teď vypadá, že ne. Její tým v čele s koučem Novákem tak netrpělivě čeká na oficiální vyjádření Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková na Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice.

Martina Sáblíková na Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice. | Foto: Filip Jandourek

Po dvanáctém místě v časovce na mistrovství světa v silniční cyklistice si nejen Martina Sáblíková myslela, že ji olympiáda v Riu nemine. V redukovaném pořadí národů se totiž vešla do první desítky, což jí podle jednoho výkladu pravidel mělo zajistit letenku do Ria. Jenže Mezinárodní cyklistická unie si kvalifikační pravidla vyložila - zdá se - jinak a na seznamu účastnic tak jméno Sáblíkové chybí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právník Jan Šťovíček se vyjadřují k tomu, že Martina Sáblíková možná nebude startova na OH v Riu

„Mezinárodní cyklistická federace má předpisy napsané nejasným způsobem. Už jsem se s tím setkal v případu Romana Kreuzigera, není to pro mě tedy překvapení. Je trochu sporné, jestli jezdkyně, které se kvalifikovaly v časovce, musí být nutně součástí pelotonu pro silniční závod,“ říká předseda legislativní rady Českého olympijského výboru Jan Štovíček.

Nastalou situaci se svými kolegy usilovně řeší.

„Samozřejmě se obrátíme na UCI, aby vzali v úvahu veškeré okolnosti, a předložíme naše stanovisko. Vidím tam určitou cestu, ale nechám si ji zatím pro sebe. Je tam mnoho dalších okolností. Dejte nám ještě příležitost. Budeme se za Martinu rvát jako lvi, ona si to zaslouží,“ dodává Šťovíček.

Sáblíková má zřejmě smůlu, do Ria nepojede, myslí si cyklistický rozhodčí Janout

Číst článek

Případná neúčast trojnásobné olympijské vítězky v rychlobruslení na hrách v Brazílii by ze sportovního hlediska nejen pro Sáblíkovou byla tak trochu tragédie, ale ani finanční hledisko není zanedbatelné. Vždyť na cyklistickou přípravu musela také vynaložit nemalý obnos.

„Utratili jsme docela velké peníze. Cokoli bych teď řekl, byly by pouhé spekulace. Počkejme si, jestli se nepodaří nějakým způsobem vysvětlit, že ta pravidla nejsou až tak jednotná,“ nevzdává se kouč Sáblíkové Petr Novák. Oficiální vyjádření UCI, které by mělo znamenat posun v této kauze, by měl Český svaz cyklistiky a posléze ČOV obdržet nejpozději do 15. června.

Jakub Kanta, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme