Horníci z OKD dostanou výplatu za květen, firma získala peníze za uhlí

Horníci a další zaměstnanci společnosti OKD dostanou květnové výplaty. Vedení těžební firmy, která je v úpadku, peníze nakonec zajistilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Velmi bedlivě sledujeme příchozí platby za prodej našeho uhlí a v tomto případě se potvrdilo to, že budeme moci zaplatit z těchto prostředků mzdy za uplynulý měsíc,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

„Mohu potvrdit, že se jedná o úhradu z vlastních zdrojů, nikoliv o úvěr,“ dodal.

Právě kvůli hrozícímu nevyplacení mezd hornické odbory už dříve potvrdily, že nevylučují protestní akce přímo na šachtách.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po úterním jednání s odboráři slíbil, že vláda je připravena pomoci, pokud by zaměstnanci výplaty nedostali. Konkrétní formu pomoci ale neupřesnil.

„Očekáváme, s čím přijde insolvenční správce, s čím přijde věřitelský výbor. To jsou nyní osoby, které jsou odpovědné za osud OKD. Vláda usiluje o to, aby se OKD udrželo v provozu, potřebujeme rozložit útlum do několikaletého období,“ uvedl tehdy Sobotka.

Těžební firma je v úpadku od 9. května, insolvenční návrh na sebe podala sama. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

Martin Knitl, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme