Zeman by na ochranu hranic při náporu migrantů použil i hasiče

Prezident Miloš Zeman by v případě zvýšeného náporu migrantů nasadil na ochranu českých hranic i hasiče. Měli by pomáhat v ostraze policii a armádě. Zeman uvedl, že na ochraně hranic by se měli podílet i členové aktivní zálohy armády. Řekl to dnes při návštěvě Českých Velenic na Jindřichohradecku, které jsou na hranicích s Rakouskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se setkal se složkami integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje

Prezident Miloš Zeman se setkal se složkami integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje | Zdroj: ČTK

Prezident naznačil, v čem by podle něj byla přednost členů integrovaného záchranného sboru při zásahu proti migrantům. "Hasiči mají vodní děla," řekl při besedě s obyvateli Českých Velenic.

Podle českého prezidenta zatím migranti používají pro pohyb po Evropě většinou silnice a také chodí po kolejištích. Těmito cestami nejčastěji překonávají hranice mezi státy.

Policie loni v Česku zadržela 8563 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti roku 2014 to bylo o 3741 lidí více. Nejčastěji byli v zemi nelegálně občané Sýrie, kteří tvořili zhruba čtvrtinu zadržených. Meziročně se počet odhalených Syřanů zvýšil ze 142 na 2016.

"Doufejme, že zachovají tradici a budou se pohybovat jen po těchto cestách. Daleko složitější by byla situace, kdyby se prolomila takzvaná zelená hranice," uvedl.

Tam lze zařadit různé polní a lesní cesty, které často spojují státy Evropské unie, momentálně nikdo výrazněji nekontroluje. Právě v takovém případě by Zeman povolal pro zabezpečení hranic kromě armády a policistů i hasiče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme