Svůj sen si vyplavala v moři. Teď se s olympijským uprchlickým týmem chystá do Ria

Ještě před rokem seděla sedmnáctiletá Yusra Mardiniová v syrském Damašku a poslouchala výbuchy bomb. Dnes je tváří olympijského uprchlického týmu, který pojede v srpnu do Ria. Její nominaci oznámil olympijský výbor. Mezitím ale musela Yusra přeplavat moře z Turecka do Řecka a ještě přitom pomáhala táhnout člun s dvacítkou uprchlíků. Yusra je vynikající plavkyně a závodila už v Sýrii, dokud tam nezačala válka. Na olympiádu se připravuje v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrská plavkyně Yusra Mardiniová, členka olympijského uprchlického týmu

Syrská plavkyně Yusra Mardiniová, členka olympijského uprchlického týmu | Foto: MOV

„Lodi se zastavil motor, lidé se modlili, většina z nich neuměla plavat. Jenom tři muži a já se sestrou jsme skočili do vody a začali člun ve vlnách tahat. Bylo to nekonečné. V tu chvíli jsem myslela na to, jestli ten útěk za to stojí,“ vypráví mladá plavkyně.

Přes Balkán nakonec prošla Yusra za několik týdnů a skončila v uprchlickém táboře v Berlíně. Tam se o ní čirou náhodou dozvěděl trenér Sven Spanbekrebs, pozval ji do klubu a už si ji tam nechal. „Děvče ze Sýrie a plave? To je teda věc!“

Zkušený trenér rozpoznal obrovský talent, Yusru i se sestrou ubytoval v plaveckém klubu a několik měsíců platil ze svého všechny náklady. Mezitím napsal členům olympijskému výboru, které příběh zaujal natolik, že z Yusry udělali hvězdu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh syrské plavkyně Yusry Mardiniové, členky olympijského uprchlického týmu, zaznamenal reportér Ľubomír Smatana

„Lidé mi začali psát zprávy, že se za mě modlí, že mi věří, že se dostanu na olympiádu. Je to vlastně obrovská odpovědnost a není to jenom můj sen, každý čeká, jestli se stane ten zázrak,“ říká.

Na první tiskovou konferenci s Yusrou Mardiniovou přišlo přes sto novinářů z celého světa a trenér Sven od té doby neustále odmítá zájemce o rozhovory. Český rozhlas má výjimku díky novinářce Magdaleně Sodomkové, která Yusru se sestrou potkala na Balkáně.

„Putovaly ve skupině třiceti uprchlíků ze Sýrie a Iráku a právě se rozhodly, že ilegálně překročí schengenskou hranici, proplíží se do kukuřice. Samozřejmě v té době vůbec nebylo zřejmé, že by se Yusra Mardiniová stala slavnou a že by měla jet na olympiádu,“ vzpomíná novinářka.

Yusra žije se starší sestrou Sárou nedaleko Olympijského stadionu, kde každý den plave. Před útěkem ze Sýrie ale dlouho trénovat nemohla, takže rozhodně nemůže pomýšlet na dobré umístění. Svůj sen, cestu do Ria, si už ale vyplavala v moři.

Tým uprchlíků na olympijských hrách v Riu bude mít celkem 10 sportovců.

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme