Beautiful Nubia And The Roots Renaissance Band: Táabákú

6. červen 2016

Nubie je historické jméno afrického regionu na hranicích Egypta a Sudánu. Pseudonym Beautiful Nubia (Krásná Nubie) si zvolil zpěvák z Nigerie z opačného konce kontinentu, vlastním jménem Segun Akinlolu. Své skupině dal poetický název, spojující slova Kořeny a Renesance: Roots Renaissance Band.

V sestavě má roli skladatele, autora textů, kytaristy a zpěváka - a vedle toho píše též básně. Narodil se roku 1968 ve městě Ibadan, což v překladu znamená Okraj savany. Žijí zde přes 3 miliony lidí, a před 50 lety, kdy Nigerie získala nezávislost, to bylo třetí největší město afrického kontinentu, po Johannesburgu a Káhiře. Beautiful Nubia zde vystudoval veterinární medicínu, osm let pracoval jako zvěrolékař, a navíc má diplom z žurnalistiky. V Nigérii se prodalo více než milion jeho nahrávek, v čemž samozřejmě není započten v Africe silný prodej pirátských kopií. Dnes si poslechneme jeho poslední - v pořadí už třinácté - album, Táabákú.

Vedle písní píše nigerijský zpěvák Beautiful Nubia i poesii, jeho texty mají silný sociální podtext, ale najdeme mezi nimi i kouzelné milostné písně. Například ta s názvem Dáma z údolí se odehrává v Maroku, severně od pohoří Atlas, na jehož jižním kraji začíná Sahara. Autor se v autobuse cestou do města Marrakeš setká s dívkou, které vzdává hold touto písní.

Písně, které Beautiful Nubia skládá a natáčí, je o africké identitě, o svobodě i rovných právech pro všechny. Chlapec v písni s názvem Barvy pro každý den se - zřejmě poté, když sledoval nějaký televizní seriál - ptá své matky: „Proč nejsme také bílí, krásní a nežijeme v Americe?“ Matka se zamyslí a dá mu filozofickou odpověď: „Tvoje barva je dobrá pro každý den, kdežto ostatní barvy jsou jen pro zvláštní příležitosti.“

Spustit audio