Zemřel legendární boxer Muhammad Ali, bylo mu 74 let

Jeden z nejlepších boxerů všech dob Muhammad Ali zemřel včera večer v nemocnici ve Phoenixu. Informovala o tom televize NBC News s odvoláním na mluvčího rodiny. Čtyřiasedmdesátiletý olympijský vítěz byl hospitalizován tento týden kvůli dýchacím potížím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z nejlepších boxerů všech dob Muhammad Ali zemřel (archivní snímek z prosince 2005)

Jeden z nejlepších boxerů všech dob Muhammad Ali zemřel (archivní snímek z prosince 2005) | Zdroj: Reuters

Muhammad Ali, u něhož lékaři začátkem 80. let diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, měl v posledních letech i další zdravotní problémy. V roce 2014 strávil v nemocnici Vánoce, když se zhruba tři týdny léčil s infekcí močových cest.

Trojnásobný profesionální mistr světa těžké váhy Ali se zapsal do historie boxu originálním stylem, který díky jeho výjimečné rychlosti a skvělému postřehu připomínal tanec.

S boxem začal, ještě jako Cassius Clay ve dvanácti letech. Ve svých osmnácti vybojoval v roce 1960 olympijské zlato v Římě. Po zisku prvního titulu v roce 1964, kdy boxoval se Sonny Listonem, přešel na muslimskou víru a změnil si jméno na Muhammad Ali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden z nejlepších a také nejkontroverznějších sportovců všech dob, boxer Muhammad Ali, zemřel ve věku čtyřiasedmdesáti let

„Létám jako motýl, bodám jako včela,“ pokřikoval na Listona než si od něj vzal v roce 1964 svůj první titul profesionálního mistra světa.

„Nikdo nemůže trefit to, co nevidí. Jsem tak rychlý, že když večer v ložnici zhasnu světlo, tak jsem v posteli dřív, než nastane tma,“ říkal a svou převahu potvrdil v ringu. Liston byl šest kol od Claye bit a do sedmého raději nenastoupil.

V roce 1967 odmítl vstoupit do armády a jít bojovat do války ve Vietnamu. Byl mu odebrán titul a hrozilo mu pětileté vězení.

K boxu se vrátil až v roce 1970, kdy nejvyšší soud USA rozsudek zrušil. V březnu 1971 se Ali postavil v bitvě století úřadujícímu šampionovi Joe Frazierovi a v boji o titul utrpěl svou první porážku po 31 výhrách.

V říjnu 1974 se však v dalším slavném duelu s Georgem Foremanem vrátil na trůn.

„Přemohl jsem krokodýla, medvědovi vyprášil kožich, lvovi dal přes hubu, jsem zlý. Včera jsem spoutal blesk a zatknul hrom, zabil skálu a zranil kámen. Jsem tak strašný, že i lékům se ze mě dělá špatně. Jsem zlý,“ řval po sedmi kolech, kdy kolem svého soupeře tančil, unavil ho a v osmém ho přesnými údery knockoutoval.

Nejslavnější souboj ale vyboxoval Ali v roce 1975 v Manile proti Joeu Frazierovi. To nebyl jen boj o titul mistra světa, byla to válka mezi dvěma muži, kteří se léta nenáviděli. Po patnácti kolech ukončil utkání až Frazierův trenér, když vhodil do zkrvaveného ringu ručník.

Profesionální kariéru ukončil Muhammad Ali v roce 1981. V roce 1996 zapálil v Atlantě za velkého jásotu publika olympijský oheň.

REAKCE: Ali zatřásl světem, byl šampionem míru a rovnosti

Číst článek

O tři roky později ho obecenstvo zasypalo růžemi, když doprovázel svou dceru Leilu k premiéře v ženském ringu.

„Jednou při večeři v restauraci k nám přišel úplně cizí muž se slzami v očích. Řekl nám, že ho doma vychovávali k nenávisti vůči černochům, ale mého otce vždycky obdivoval a uctíval, i přes jeho barvu pleti. Tehdy ve čtrnácti letech jsem si uvědomila, co můj otec znamenal pro lidi i mimo sport,“ vzpomíná dcera boxerské legendy Maryum Ali.

Památku Aliho začalo na sociálních sítích uctívat mnoho lidí, včetně jeho bývalých soupeřů v ringu. „Ali, Frazier a Foreman - byli jsme jeden člověk, část mě se vytratila ,největší kusʻ Muhammad Ali,“ napsal na svém twitterovém účtu George Foreman. A svou lítost vyjádřil na twitteru například i Mike Tyson: „Bůh si přišel pro svého šampiona.“

ČTK, ČRo, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme