Rakouští Svobodní nejspíše napadnou výsledky prezidentských voleb

Rakouská strana Svobodných nejspíš napadne výsledky nedávných prezidentských voleb u soudu. Její kandidát Norbert Hofer v nich jen těsně prohrál s bývalým předsedou strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norbert Hofer, neúspěšný kandidát na rakouského prezidenta

Norbert Hofer, neúspěšný kandidát na rakouského prezidenta | Foto: Ronald Zak | Zdroj: ČTK

Van der Bellen nakonec uspěl až poté, co se k lístkům odevzdaným ve volebních místnostech připočetly korespondenční hlasy.

Strana Svobodných teď podle svého předsedy Heinze-Christiana Stracheho zkoumá údajné nesrovnalosti při počítání korespondenčních hlasů. Rozhodnout se, zda výsledky skutečně napadne, ale musí do středy, kdy vyprší lhůta pro podání stížností.

Svobodní také tvrdí, že korespondenční hlasování v současné podobě musí být zrušeno, protože podle nich je v rozporu s ústavní podmínkou tajného hlasování.

Hofer totiž po sečtení hlasů odevzdaných ve volebních místnostech vedl. V jednotlivých volebních obvodech ho podpořilo 51,9 procenta hlasujících, zatímco Van der Bellena jen 48,1 procenta.

Ze 6,4 milionu oprávněných voličů ale 744 tisíc využilo korespondenční hlasování. Většina z nich se vyslovila pro 72letého a politicky umírněného Van der Bellena, který tak nakonec získal celkem 50,3 procenta hlasů.

Díky náskoku pouhých 30 tisíc hlasů tak v čele Rakouska na šest let stane potomek imigrantů a zastánce menšin i otevřené společnosti.

Výsledky voleb v Rakousku | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme