Poláci si připomínají první svobodné volby. Podpořit demokracii vyšli do ulic i dnes

Tisíce lidí v Polsku si dnes připomínají první částečně svobodné volby ze 4. června 1989, ve kterých komunisté utrpěli drtivou porážku. Ve Varšavě pak opozice k dnešnímu výročí zorganizovala pochod proti vládě vedené stranou Právo a spravedlnost. Do protestu se zapojily tisíce lidí a podpořili ho i tři bývalí polští prezidenti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace za svobodu ve Varšavě

Demonstrace za svobodu ve Varšavě | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Exprezidenti Lech Walesa, Aleksander Kwaśniewski a Bronislaw Komorowski při této příležitosti vydali prohlášení evropskému lidu, v němž vyzývají k ochraně demokracie a vlády práva.

„Z ulic a náměstí, kde se kdysi zrodilo hnutí Solidarita, vyzýváme Evropu, aby solidaritu projevila znovu. Mluvíme jménem statisíců svobodných Poláků, kteří už půl roku v ulicích demonstrují svou podporu demokracii, právu a svobodné Evropě," uvedli prezidenti.

Poláky pak v dnešním protestu spojilo heslo: „Všichni za svobodu!“ Demonstrující zároveň při průvodu centrem Varšavy mávali rudo-bílými polskými vlajkami s modro-zlatými vlajkami Evropské unie.

Opozice nadále opakuje, že vláda strany Právo a spravedlnost ohrožuje demokracii země. Hlavně tím, že chce ovládnout Ústavní soud a veřejnoprávní média.

Stejně jako ve Varšavě se dnes demonstrovalo ve víc než třech desítkách dalších polských měst. Jenže podobných protivládních protestů už byly v Polsku v posledních měsících desítky. Konzervativní vládu ale nepřiměly k žádným ústupkům.

Bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski při protestech ve Varšavě | Foto: Vít Pohanka

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme