Personalistka České pošty chtěla datum narození kvůli numerologii. Podnik o případu neví

Personalistka České pošty se uchazečky o práci zeptala na datum narození. Na tom by nebylo nic neobvyklého, čísla ale chtěla znát kvůli numerologickému rozboru. Česká pošta o případu nic neví a odmítá, že by se všech uchazečů o práci ptala na data narození kvůli pseudovědecké metodě. Pokud se prý případ stal, šlo o iniciativu konkrétní personalistky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Uchazečka mluvila s personalistkou v květnu a přijímací pohovor se uskutečnil na pobočce České pošty v Praze.

„Probíhal poměrně standardní pohovor, kde mi popisovali pozice, které mají otevřené. Bavili jsme se také o mých pracovních zkušenostech,“ popisuje žena, která si přála zůstat v anonymitě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Personalistka České pošty chtěla datum narození kvůli numerologii. Podnik o případu neví. Podrobnosti zjišťoval reportér Jaroslav Gavenda

„Paní pohovorující ho završila poměrně zvláštní a nepříjemnou otázkou, kdy se mě zeptala na můj věk. Odpověděla jsem, že je mi 32. Řekla mi, že ji nezajímá fyzický věk, ale datum narození, aby si udělala numerologický rozbor,“ dodává.

Dotaz ji prý velmi překvapil. Po této zkušenosti už pro státní podnik pracovat nechce. Česká pošta o tomto konkrétním případu podle svého mluvčího neví.

„Nevím, jestli se tento případ skutečně stal. Za Českou poštu ale mohu říci, že to není standard, že bychom to plošně zjišťovali. Setkal jsem se s tím poprvé. Není to tak, že bychom si zjišťovali nějaké numerologické rozbory u našich uchazečů. To opravdu ne,“ říká mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Podle něj navíc žádná pražská pobočka nepotvrdila, že by data narození někdo z personalistů vyžadoval kvůli numerologickému rozboru.

„Ptáme se jen na to, co přímo souvisí s povoláním, na které se daný uchazeč hlásí. Pokud se toto stalo, tak to asi byla iniciativa konkrétní personalistky nebo té paní, která pohovor dělala,“ vysvětluje Vitík.

Protizákonné to není

A co na zkušenost ženy říkají experti? Personalista Filip Hrkal se podle svých slov nikdy nesetkal s tím, že by byl numerologický rozbor součástí pohovoru.

„V souvislosti s náborovým procesem bych vyžádání personalistou hodnotil nejen jako neprofesionální, ale dokonce třeba neetické,“ konstatuje Hrkal.

Podle advokátky Dagmar Raupachové ale takový případ není v rozporu se zákonem. „Tímto postupem nedošlo ze strany firmy k porušení zákona. Spíš bych to možná označila jako málo empatie ze strany pracovníka, který daný pohovor vedl,“ upřesňuje Raupachová.

Pokud se někomu nelíbí průběh pohovoru, měl by si uchazeč podle advokátky nechat otázky zaprotokolovat do zápisu.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme