Firmy opět v Česku prodávají akademické tituly. Stačí za ně zaplatit pár set korun

999 korun. Přesně tolik stojí akademický titul, který si můžete koupit, aniž byste vkročili na vysokou školu nebo univerzitu. Čestný titul „doctor honoris causa,“ který se uvádí za jménem, prodává americká církevní organizace rovnou po internetu. Párkrát kliknete a máte v ruce osvědčení o v podstatě bezcenném titulu, který ovšem pěkně svítí na vizitce. Českým zákonům to neodporuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Promoce (ilustrační foto)

Promoce (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Čestný titul prodává třeba americká církevní organizace Cambridge Learning Church & Institute, která se na webu netají tím, že jde pouze o obchod.

„Doprava z USA na Vaši adresu do 10 dnů je v ceně. Získáte veškeré dokumenty opravňující Vás doživotně používat titul Dr. h. c. Abyste ho získali, nemusíte studovat,“ čteme na webu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koupený titul nemá v praxi hodnotu, zjistil ve své reportáži Ľubomír Smatana

Církve na webu uvádí i seznam významných Čechů, kteří čestný titul získali. Ovšem už zapomíná napsat, že těmto lidem ho opravdu udělily vysoké školy.

„Je to vlastně nejvyšší ocenění, které v zásadě neudělujeme nikomu jinému než představitelům vědních oborů, které se pěstují na Karlově univerztě,“ zdůraznil její prorektor Aleš Gerloch.

Čestný titul jistě vytváří dobrý dojem při korespondenci s různými úřady a institucemi. Personalista s dvacetiletou zkušeností Marek Strieborný si ale nemyslí, že by se tím profesionálové dali oklamat:

Doktor honoris causa je čestný akademický titul, který se uděluje osobnostem, které se v mezinárodním měřítku významně zasloužily o rozvoj vědy, kultury anebo se jinak zasadily o prospěch lidstva.

„Každý z uchazečů u nás musí potvrdit absolutorium tím, že nám donese doklad o ukončeném vzdělání. To znamená, z našeho pohledu to honoris causa nemá při zprostředkování práce jakýkoli význam."

Podle Strieborného navíc i do Česka přichází celosvětový trend, kdy odborníci především v byznysu nebo třeba v IT technologiích přestávají tituly používat.

Český rozhlas požádal o rozhovor i prodejce titulů, ovšem neodpověděli. Není tedy jasné, kolik lidí je ochotno zaplatit za dekret, který má stejnou hodnotu jako třeba diplom z dětského bálu o nejlepší masku.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme