Švýcaři v referendu odmítli nepodmíněný příjem. Proti bylo téměř 77 procent voličů

Švýcaři podle očekávání jasně zamítli stálý příjem pro všechny. Proti bylo podle oficiálních výsledku 76,9 procenta voličů. Každý občan měl podle návrhu dostat měsíčně 2500 švýcarských franků, tedy asi 61 tisíc korun. Nezáleželo na tom, kde a jestli vůbec by člověk pracoval. Vyměřená částka se může zdát vysoká, životní náklady jsou ale ve Švýcarsku oproti Česku trojnásobné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stálý příjem pro všechny Švýcaři zamítli (ilustrační foto z hlasování v Bernu)

Stálý příjem pro všechny Švýcaři zamítli (ilustrační foto z hlasování v Bernu) | Zdroj: Reuters

Nepodmíněný příjem sice Švýcaři odmítli, přesto mluví iniciátoři návrhu o senzačním úspěchu. Podpořilo je 23,1 procenta voličů, což je podle nich mnohem více, než se na začátku čekalo.

Zastánci nepodmíněného příjmu argumentovali tím, že by země zrušila veškeré sociální dávky, podpory a příspěvky. Podle nich by také opatření zmírnilo negativní dopady vysoké nezaměstnanosti, včetně posilování populistických a radikálních stran.

Zároveň podle nich by také dával prostor k reformě pracovního trhu. Pro nezaměstnané by bylo snazší rekvalifikovat se nebo inovovat a vytvářet nová pracovní místa.

„Základní příjem musí být tak vysoký, aby zaručil člověku důstojný život, abyste měli dost na to odmítat zaměstnání, která nechcete, a mít prostor na práci, která vás baví,“ vysvětloval Daniel Häni, který chtěl návrh ve Švýcarsku prosadit.

Švýcaři v referendu rozhodují o základním příjmu. Co řeší a co mu kritici vyčítají?

Číst článek

Odpůrci ale namítali, že by to byla drahá novinka a neobešla by se bez radikálního zvýšení daní. Nepodmíněný příjem navíc za „opium pro nekvalifikované masy“. Podle kritiků by narušil stávající společenský řád založený na odměňování za odvedenou práci.

Podle mluvčího iniciativy za stálý příjem Che Wagnera by naopak tento systém lidi motivoval. „Lidé chtějí pracovat. Ve většině případů jsou ale se svým zaměstnáním nespokojení a nemají pro svou práci motivaci. Myslím, že stálý příjem by to mohl změnit," upřesnil Wagner.

Základní nepodmíněný příjmem je pro některé země čirou utopií. S myšlenkou si naopak docela vážně pohrává například Kanada.

Finská vláda chce toto opatření otestovat na skupině 8000 lidí s nízkým příjmem. V nizozemském městě Utrecht se má experiment rozběhnout v lednu 2017, připomněla stanice BBC.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme