Pro Německo se stává Rusko bezpečnostní hrozbou, hned po terorismu a kyberútocích

Německé ministerstvo obrany doporučilo zařadit Rusko mezi největší bezpečnostní hrozby. Uvedlo to v nové koncepci zajištění bezpečnosti země, takzvané Bílé knize. O dokumentu informoval o víkendu list Die Welt. Německá vláda se bude koncepcí zabývat ještě před letními prázdninami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Rusko zpochybňuje evropský pořádek vytvořený po studené válce. Už není partnerem, ale stalo se soupeřem. Odvrací se od Západu, zdůrazňuje strategické soupeření a zvyšuje vojenskou aktivitu na hranicích Evropské unie, píše Die Welt v pasáži věnované ruské problematice.

„Bez zásadní změny kurzu bude Rusko v dohledné budoucnosti představovat problém pro bezpečnost na našem kontinentu," informuje německý list s odkazem na návrh Bílé knihy.

Nová koncepce zajištění bezpečnosti země dále upozorňuje, že Rusko využívá digitální komunikační prostředky k ovlivňování veřejného mínění. Manipuluje například s diskuzemi na sociálních sítích a s informacemi na zpravodajských portálech.

Dříve partner

Přitom poslední Bílá kniha z roku 2006 pojednávala o Rusku jako o výjimečném partnerovi, se kterým se má usilovat o užší spolupráci.

„Německo staví Rusko na stejnou úroveň jako teroristy," reagovala v této souvislosti ruská televizní stanice REN.

Němci zařadili Rusko v seznamu hrozeb na třetí místo, a to za teroristické ohrožení a kybernetické útoky. Riziko terorismu podle Bílé knihy stoupá s návratem evropských islamistů z bojišť v Sýrii a Iráku. Tito teroristé by prý mohli k útokům použít také chemické, biologické i radioaktivní látky.

Bílá kniha mezi hrozby řadí například také konflikty v sousedství Evropské unie, nekontrolovatelnou migraci, radikální nacionalismus v členských státech EU, regionální závody ve zbrojení, změny klimatu nebo riziko pandemií.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme