Čtyřkajak se vrátil k původní sestavě a vyhrál závod Světového poháru

Testování posádky pro olympijské hry skončilo pro český čtyřkajak nejlepším možným způsobem. V původní úspěšné sestavě Havel, Trefil, Dostál, Štěrba zvítězil na Světovém poháru v Portugalsku o více než dvě sekundy před druhou Austrálií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V průběhu Velikonoc se kajakářská skupina Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba vrací ze soustředění v Kalifornii zpět do Česka

V průběhu Velikonoc se kajakářská skupina Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba vrací ze soustředění v Kalifornii zpět do Česka | Foto: David Vrbický

„Jsme rádi, že jsme se vrátili zpátky na stupně vítězů po dvou ne úplně zdařilých závodech,“ raduje se háček Daniel Havel. „Spokojenost, že jsme předvedli takovýhle výkon,“ přidává svůj pocit zadák Jan Štěrba.

Štěstí z vítězství se v nich mísí s dobrým pocitem z jízdy. Ten totiž čeští vodáci měli poprvé v téhle sezoně. „Byl to super pocit. Dokázali jsme skvěle chytit rytmus, který se na čtyřkajaku má jezdit,“ přitakává Daniel Havel

Přehrát

00:00 / 00:00

Kajakáři se vrátili k původnímu složení čtyřčlenné posádky. Po výhře v Portugalsku si opět věří i na dobré umístění v Riu

Češi startovali ve třech Světových pohárech ve třech různých složeních. Šanci totiž dostal Jakub Špicar, který je na singlkajaku aktuálně druhým nejrychlejším Čechem a také jedním z nejlepších na světě.

Jenže s ním v lodi to čtyřkajaku moc nešlo, špatné byly v Duisburgu a Račicích jak pocity, tak i výsledky - dvakrát páté místo. Vyvstává tak otázka, jak by měla vypadat posádka pro olympijské Rio.

„Záleží to na trenérech, ale myslím, že víc už jsme ukázat nemohli. Záleží na něm, jak s ním naloží, ale asi bych byl pro tuhle variantu. Je vidět, že nám to sedí. I když jsme tak netrénovali, je vidět, že máme něco odježděno a jde nám to,“ říká Daniel Havel.

Právě v sestavě Havel, Trefil, Dostál, Štěrba Češi získali bronz na předchozích Hrách v Londýně a pak i kompletní medailovou sbírku na mistrovství světa. A čerstvé zlato ze Světového poháru v Montemoru pochopitelně dodává sebevědomí i pro boj v Riu.

„Po prvních dvou svěťácích jsem rozpačitý, na špičku nám chybělo opravdu hodně. Ale s tímhle výkonem můžeme do Ria jet s otevřeným hledím. Pokud bychom jeli takhle, budeme se snažit to zopakovat nebo být ještě lepší,“ naráží Jan Štěrba na londýnský bronz.

Jestli ale pojede skutečně český čtyřkajak v Riu v osvědčeném medailovém složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, na to si fanoušci budou muset ještě počkat. Trenéři své rozhodnutí ještě neoznámili.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme