Před Eurem - 6. díl: České fotbalisty bude v oblasti vinic hostit město Tours

Evropský fotbalový šampionát se projeví i ve francouzském městě Tours. Nebude se v něm sice hrát žádný zápas, během Eura tam ale budou bydlet čeští reprezentanti. Dočasným domovem se jim stane zámek Belmont. Za fotbalisty se do regionu známého především díky vínu vydá i nemalá část tuzemských fanoušků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční Tours má atmosféru

Noční Tours má atmosféru | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Tours je ideální místo pro návštěvy vinic a prohlídky zámků. Můžete tu jezdit na kole, naše město je dobrou základnou. U nás v hotelu navíc nabízíme každý pátek víno k degustaci, ale tuto tradici musíme během pobytu vašich fotbalistů přerušit,“ popsal Bernard, ředitel hotelu v Tours.

Právě víno z Loiry je přitom proslulé. „Zaměřujeme se spíše na vína tichá než šumivá,“ řekl Alexandre Monmousseau, který ve svém vinařství sází na metody biozemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd představil před Eurem i město Tours, které bude hostit naší reprezentaci

„Hodně exportujeme zejména do Spojených států, především naše bílé. I když se v regionu Vouvray produkuje hodně bublinek, tak za mořem nemají šanci. Američané chtějí jedině šampaňské. Ale víno z Loiry, pokud je suché, tam má dost velký úspěch,“ dodal.

Turisté, kteří se přijedou za českou reprezentací na Loiru podívat, se nemusí obávat, že by se s nimi místní pouštěli do dlouhých rozhovorů o fotbale.

„V okolí bylo pouze Auxerre, které hrálo první ligu. Jinak tady na Loiře žádné ligové mužstvo není, Tours hraje už dlouho ligu druhou. Není to tady zase tak bohatý kraj a na první ligu potřebujete peníze,“ vysvětlil Eric Le Cerf, majitel stejnojmenné braserie v Orléansu.

„Jinak my na Euro nic zvláštního nepřipravujeme, možná nachystáme více jídel. Určitě budeme déle otevřeni než obvykle, hlavně večer,“ sdělil plány.

Na Loiru by se podle něj mělo jezdit hlavně kvůli zámkům a výborné gastronomii.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme