Evropský zápas o glyfosát pokračuje

6. červen 2016

Zemědělci možná přijdou o jeden z nejpoužívanějších pesticidů. Koncem měsíce vyprší evropská licence pro používání glyfosátu. Dnes budou zástupci unie jednat o jejím prodloužení, hlasy ale nejsou jednotné.

„V loňském roce Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikovala glyfosát jako pravděpodobný karcinogen,“ uvedl v Dnešním Plusu Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.

Takové látky je možné v Evropské unii omezit nebo úplně zakázat, dodal.

K zákazu by tedy mohlo dojít, ale existuje obrovský tlak zemědělců, tak výrobců. „Proto se členské státy unie nejsou schopny dohodnout.“

„Studií, které se týkají glyfosátu, je ohromné množství, jsou jich tisíce. Jsou to ale různé dílčí studie zpracované v různých zemích různými odborníky,“ vysvětlil expert.

Proto si Evropská unie si nechala zpracovat podklad, na základě kterého měla rozhodovat.

Tuto zprávu zpracovávala německá odborná instituce, která ale použila i studie, které nebyly nikdy veřejně publikovány a byly zpracovány na zakázku výrobců pesticidů. Řada jiných studií do zprávy naopak zařazena nebyla.

„Tato dokumentace z Německa je silně kritizována, skupina vědců dokonce chce podat na její autory žalobu,“ popsal další dění kolem zprávy Šuta.

Proto se teď čeká na další doporučení, které by měla zpracovat Evropská agentura pro chemické látky.

Původně vstřícný český postoj k používání glyfosátu se změnil poté, co se v Evropě ozvaly hlasy proti.

„Ministr zemědělství proto připouští omezení používání glyfosátů nebo pesticidů na jeho bázi například v okolí zdravotních zařízeních, na sportovištích, dětských hřištích a ve veřejných parcích,“ přiblížil prozatímní stanovisko vlády k užívání pesticidu Miroslav Šuta.

autoři: rkr , oci
Spustit audio