Českokrumlovsko může získat finance z Regionálního programu podpory

24. březen 2005

Českokrumlovsko letos může získat pět milionů korun z Regionálního programu podpory hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů.

Zatímco loni dostaly touto cestou po pěti milionech korun okresy Český Krumlov a Prachatice, letos splňuje kritéria hospodářsky slabého regionu pouze Českokrumlovsko, řekl tento týden novinářům jihočeský hejtman Jan Zahradník. Při vyhodnocování ekonomických ukazatelů, jako je například nezaměstnanost, hrubý domácí produkt, hustota osídlení či daňové příjmy, vláda Prachaticko ze seznamu slabých regionů vyřadila. "Rozhodoval koeficient, nevyšlo to jen těsně. Snažili jsme se toto rozhodnutí zvrátit, ale nepodařilo se to. Je to velká škoda, myslím, že by to tento region ještě nějakou dobu potřeboval," řekl ČTK Luboš Průša z odboru regionálního rozvoje krajského úřadu. Státní peníze podpoří zejména turistické a sportovní projekty. Jihočeští radní nyní schválili pořadí žádostí podaných do tohoto programu v roce 2005. Budou mezi nimi například Informační centrum v Černé v Pošumaví, oprava cyklostezek v Českém Krumlově a Rožmitálu na Šumavě či rekonstrukce sportovišť. Pořadí žádostí schválili jihočeští krajští radní. "Nejsou to žádné grandiózní rozvojové projekty, prioritami jsou cyklostezky a sportoviště," upřesnil hejtman. Podle něj je pravděpodobné, že Českokrumlovsko pětimilionovou částku opět obdrží, takže by se mělo dostat na všechny projekty.

Například Český Krumlov žádá o 552.000 korun na opravu cyklostezky, 480.000 korun chce na stejný účel Rožmitál na Šumavě. Informační centrum v Černé v Pošumaví požaduje 134.000 korun, z nichž zaplatí například informační tabule a směrovky. V předchozích letech byly žádosti podávány prostřednictvím krajského úřadu, letos si je ale vzalo na starost ministerstvo pro místní rozvoj. Hejtman Jan Zahradník v této souvislosti kritizoval, že kraj kvůli tomu neměl k dispozici všechny podklady a úředníci si je pak museli sami vyhledávat. "Ministerstvo nepřipravilo patřičné podmínky k tomu, abychom pak mohli dobře rozhodnout," uvedl Zahradník.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio