Zadržený muž plánoval 15 útoků při Euru 2016, oznámil šéf ukrajinské kontrarozvědky

Ukrajinská tajná policie SBU dnes potvrdila zadržení údajného teroristy, který plánoval atentáty během nadcházejícího fotbalového šampionátu ve Francii. Podle dřívějších zpráv francouzských médií jde o Francouze, který se snažil převézt ze západní Ukrajiny do Polska větší množství zbraní a výbušnin. Podle Kyjeva mohou za jeho plány stát ruské tajné služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf kontrarozvědky Vasyl Hrycak na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že zadržený muž plánoval ve Francii patnáct teroristických útoků

Šéf kontrarozvědky Vasyl Hrycak na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že zadržený muž plánoval ve Francii patnáct teroristických útoků | Zdroj: Reuters

Šéf kontrarozvědky Vasyl Hrycak na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že zadržený muž plánoval provést ve Francii patnáct teroristických útoků. Za tímto účelem se spojil s "nezákonnými ozbrojenými skupinami" na Ukrajině, od kterých se snažil získat zbraně a trhaviny.

Ředitel SBU přitom nevyloučil, že za plánem údajného teroristy mohou být ruské tajné služby. „Celý plán může být nástrahou ruských tajných služeb," uvedl Hrycak.

Cílem útočníka se ve Francii měly stát muslimské a židovské modlitebny a administrativní budovy, řekl dále Hrycak. Součástí plánů byly útoky na objekty daňové správy a velké silniční komunikace.

Podle sobotní zprávy deníku Le Dauphiné Libéré ukrajinští pohraničníci 21. května v obytném voze pětadvacetiletého Francouze našli kromě jiného více než 100 kilogramů výbušniny TNT, stovku rozbušek, asi pět kalašnikovů a nejméně tři pancéřové pěsti.

Muž teď čeká v ukrajinském vězení na případné vydání do Francie.

Při domovní prohlídce v jeho obydlí v Lotrinsku policie našla materiál na přípravu náloží a tričko se zkratkou jedné krajně pravicové organizace, uvedla bez dalšího upřesnění francouzská televizní stanice M6.

Ukrajina podle Hrycaka plánovala zveřejnit informace o zadrženém teroristovi až po skončení šampionátu. Dnešní oznámení prý vyvolal fakt, že o víkendu se zpráva dostala do francouzského tisku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme