Ústecká zoologická zahrada začala s chovem tapíra čabrakového

6. červen 2016

Ústecká zoologická zahrada chová nové zvíře. V druhé polovině května se ze skotské Zoo Edinburgh přistěhoval sameček tapíra čabrakového. Jak si zvykl na nové prostředí a proč do ústecké zoologické zahrady dostal?

Cesta nového obyvatele zoo ze skotského Edinburgu do zoologické zahrady v Ústí nad Labem byla dlouhá skoro 1 800 kilometrů a trvala 30 hodin. Sameček tapíra Čabrakového Mekong ji zvládl na výbornou a v Ústí nad labem si teď zvyká na nové prostředí.

„Je to horká novinka protože tapíra Čabrakového máme od čtvrtka 19. Května. Přesun proběhl úplně bez problémů. Prostě v pohodě vyšel po rampě, sešel do svojí ubikace, a tam si očuchával všechno, co mu tam chovatelé připravili,“ popisuje mluvčí ústecké zoologické zahrady Věra Vrabcová.

Ošetřovatelé si původně mysleli, že aklimatizace tapíra bude poměrně dlouhá, nakonec ale Mekong všechny mile překvapil.

„Jsme překvapeni, jak dobře to probíhá. Už po pěti dnech jsme mu otevřeli venkovní výběh, do kterého ihned výběhl a začal si to tam očuchávat a okusovat i ty větvičky, které zasahují do výběhu. Je věčně v pohybu, chodí dovnitř a ven, takže si to střídá podle svého a hlavně v tom výběhu ho mohou vidět i návštěvníci,“ popisuje chování nového přírůstku zoo Věra Vrabcová.

V současné chvíli Mekonga můžete vidět v horní části zahrady ve výběhu vedle žiraf. Bude se ale stěhovat ještě jednou ‒ do výběhu v dolní části zahrady místo tapírů jihoamerických, kteří se přesunou do jiné zoo.

Tapír čabrakový

O tapíra čabrakového požádala zoologická zahrada téměř před rokem a jednání byla sice dlouhá a složitá, ale nakonec úspěšná.

„Pro změnu jsme se rozhodli, protože tapír čabrakový je mnohem ohroženější a vzácnější druh. Je cílem zoologických zahrad rozmnožovat ta zvířata, které jsou vzácná, takže bychom se chtěli pokusit o odchov.“

O Mekonga se v současné době stará ošetřovatelka Míša Králová a všichni ošetřovatelé mu říkají zkráceně Meki. Tapíra čabrakového poznáte na první pohled podle jeho specifického zabarvení srsti.

„Zvláštní je určitě i to zbarvení že ‒ vlastně půlka těla je černá a půlka bílá. Další zajímavost je prodloužený čumák, který vypadá jako chobot a patří mezi lichokopytníky, takže do stejného řádu, jako jsou koně, nosorožci a podobně.“


Spustit audio