NBA slaví 70 let. Zatím v ní hráli jen tři Češi, na čtvrtého možná dojde v další sezoně

Dnes je to 70 let od založení nejlepší basketbalové ligy světa. V NBA se postupem času objevovali hráči ze všech koutů světa. I Česká republika měla v zámoří své reprezentanty. Zatím to byli tři, kteří si připsali minuty a body v soutěžních zápasech. Od příští sezony je znovu více reálné, že se tento počet zvýší. A to díky Tomáši Satoranskému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V noci z úterý na středu odstartuje 70. ročník basketbalové NBA. Titul obhajuje Golden State Warriors

V noci z úterý na středu odstartuje 70. ročník basketbalové NBA. Titul obhajuje Golden State Warriors | Zdroj: Reuters

Jméno současné hvězdy Barcelony a české reprezentace je znovu stále častěji slyšet při rozhovorech s vysokými funkcionáři Washingtonu, který před čtyřmi lety Tomáše Satoranského získal v draftu.

Tématem je i pro majitele klubu Teda Leonsise, který pronesl jasně a stručně. „Myslím, že má našemu celku hodně co nabídnout.“ Sen je tak znovu blízko.

Přehrát

00:00 / 00:00

V sedmdesátileté historii NBA se objevili zatím jen tři čeští basketbalisté. Tomáš Satoranský možná bude v další sezoně čtvrtým

„Pro každého mladého hráče, který to myslí s basketem vážně, je obrovským snem zahrát si v Americe, v NBA. Takže já ten sen pořád mám, ale zároveň se mi i splnil sen hrát Euroligu a hrát ji za Barcelonu, která vždycky aspiruje na tituly v každé soutěži,“ přiznává.

24letý Tomáš Satoranský od draftu herně vyspěl, katalánský klub táhne svými výkony v semifinále španělské ligy, a tak se chce teď soustředit hlavně na úspěch Barcelony a svou budoucnost řešit až na konci června po skončení soutěže.

A bude to asi těžké rozhodování. NBA nemá slitování s novými hráči a je těžké se tam prosadit. Na druhé straně je to obrovské lákadlo, a jak přiznal i Tomáš Satoranský, "je to sen." Své k tomu má co říct i první Čech v NBA Jiří Zídek mladší, který v nejprestižnější lize světa odehrál tři sezony.

„Je to něco, na co jsem hrdý. Možná s ubíhajícím časem stále víc, když vidím hráče současné NBA, jak jsou talentovaní, jak je těžké se tam dostat. Vzpomínám na to rád. Ale co se týče toho, co jsem dosáhl v basketu, na první místo bych dal univerzitní titul, který jsem získal,“ narážel Jiří Zídek na titul v univerzitní soutěži NCAA, odkud se dostávají ti nejlepší do NBA.

Ta dnes slaví 70 let od svého založení, než ale začala sezona, tak to ještě pár měsíců trvalo. První koš dal Oscar "Ossie" Schectman 1. listopadu 1946. Z Čechů se dát koš v nejslavnější soutěži světa povedlo kromě Jiřího Zídka také Jiřímu Welschovi a Janu Veselému.

Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme